Kan een held Jan Koopmans heten?
Jan Koopmans wordt bezongen in een lied van Freek de Jonge. Hij stelt de vraag en hoeft geen antwoord. Jan Koopmans, een dominee nog wel, was een man die in 1940 al actief werd in het verzet met een brochure 'Bijna te laat!', een reactie op de Ariërverklaring. In die brochure waarschuwde hij vroeg voor wat er komen ging.
Koopmans werd gedood door een verdwaalde kogel die tijdens een executie op het Weteringplantsoen doorvloog naar het onderduikadres van Koopmans en hem in het hoofd raakte. Dat maakte hem geen held. Wel de brochure en zijn latere activiteiten om zijn kerk aan te zetten om Joden te helpen. Dus ja, een held kan Jan Koopmans heten. Of Marina Ovsjannikova.
Marina Ovjsannikova is de mevrouw die tijdens een nieuwsuitzending met een bord achter de voorlezer ging staan, waarop te lezen stond dat zij wilde dat de oorlog stopte en dat de kijkers werden voorgelogen. Zij neemt daarmee enorme risico’s. Het zal zeker haar baan kosten, ze krijgt zeker een boete en mogelijk zelfs jaren gevangenisstraf. Dat weet ze. Maar ze deed het toch. Ze weet dat ze niet kan ontsnappen, maar ze deed het toch.
Een held is niet iemand die dapper is, maar die ‘nee’ zegt op een moment dat je weet dat je enorme risico’s loopt. Een held is niet iemand die voor principes staat, maar iemand die voor principes staat en niet (meer) buigt ook al weet ze dat de gevolgen heel vervelend kunnen en in het geval van Marina zelfs zullen zijn. Voor haar is er blijkbaar iets te veel gebeurd.
Eén van haar ouders is Russisch en de ander Oekraïens. Ik weet niet wat haar ouders van haar vinden, maar alleen al dat feit maakt duidelijk dat ze mentaal tussen de fronten zit. Ze werkte voor de Staatstelevisie die er alles aan doet om de Russen als één man (m/v) achter de oorlog te houden en tot dat moment heeft ze netjes meegewerkt. Maar het moet haar met de dag moeilijker zijn geworden. En met de dag wist ze ook dat protest steeds gevaarlijker werd. Op het Rode Plein is het omhoog houden van een wit vel papier al genoeg om je te laten oppakken.
Dat is een demonstratie.
Toch is er één vervolgvraag: als een held Koopmans heet of Ovsjannikova, fijn. Maar wat dan? Wat helpt het? Ik kan het u vertellen. Een held zijn is één ding, maar de zin om held te zijn bestaat daaruit dat andere mensen hen gaan helpen. Dus het is aan u: schaart u zich aan de zijde van Koopmans en Ovsjannikova of aan de zijde van de soldaat die aan de Weteringplantsoen mis schoot en aan de zijde van de nieuwslezeres die de leugens stug bleef voorlezen.
Het is bijna te laat.
Geplaatst in de categorie: actualiteit