Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ouderen straks fors de klos

Mogelijk dat de toiletgang bij senioren in de nabije toekomst plaatsvindt met een robot. Dit terwijl de snorrende platte robotstofzuiger hoeken en gaten in de woning ontstoft. En na gedane arbeid in het kleinste kamertje automatische sproeiers het onderlichaam reinigen. Waarna ten slotte een robot een metalen handje helpt om de kleding op orde te brengen. Mantelzorgers zijn inmiddels al lang deels te overspannen en te druk om de ouderen te helpen, de verzekeringen dekken onvoldoende en meer personeel in de zorg mag niet van de regering.

Recent vertelde een dame van de brancheorganisatie van de ouderenzorg in het televisieprogramma Nieuwsuur met droge ogen over de toekomst van de zorg voor de oudere medemens. Zonder een traantje in haar ooghoek stelde deze deskundige, dat de senioren niet meer mogen rekenen op passende zorg. Nu ja, veel meer moderne techniek, langer thuiswonen, meer mantelzorg, dat waren haar overbekende suggesties. Voor de rest lijkt dapper afzien in een traag proces het vooruitzicht voor de ouderen. Je kunt ten slotte niet alles hebben in een van de rijkste landen van de wereld.

Overigens wel het zoveelste mislukte dossier in dit kikkerland. Want veel was te voorzien en preventief te regelen. Maar nee, fijn de verzorgingshuizen opdoeken, prettig tamboeren op langer thuiswonen, oreren over zelfredzaamheid en inzet van nog meer mantelzorgers. De achtereenvolgende kabinetten van de vrijheid en je eigen broek ophouden zijn zo langzamerhand in een lange neergang beland. Niet alles is te voorkomen en politiek bedrijven is ook fouten maken. Maar al het behendige gelul, met excuus voor taalgebruik, heeft veel maatschappelijke schade niet voorkomen. Minister Helder, what's in a name, beweerde eergisteren voor camera en microfoon dat wij ‘zoeken’ naar iets wat tussen het verpleeghuis en thuiswonen in zit.

Prima, dat zijn dus de wegbezuinigde verzorgingshuizen, waar enigszins vitale senioren bij elkaar woonden, met in het gebouw een winkeltje, kapper en zorgkantoor. De babyboomers, waar maar een deel door de woningmarkt als vanzelf welvarend is geworden, kunnen hun borsten nat maken. Want de roep is alom, dat de vergrijzing enorm drukt op de begrotingen. Onbetaalbaarheid dreigt, dus de tijd van automatisch goede zorg krijgen is dan voorbij. Zoek het later bij de akeligheden van het ouder mogen worden maar voor een groot deel lekker zelf uit. Goed, jullie werkten ook wel hard en leverden ook als vrijwilliger je inzet. Maar ja, de tijd van: u vraagt en wij draaien is voorbij. Fijne dag verder. Nooit kan het geloof immers te veel verwachten.

Schrijver: Freek Berglust
26 november 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 7 stemmen 243Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Datum:
6 december 2022
Juist, goed weergegeven!
Naam:
Richard Bahl
Datum:
27 november 2022
Zeg Freek, er gaat toch ook wel eens wat goed in Nederland? Tot voor kort werden de ouderen toch redelijk gepamperd door de overheid? Nu ja, dat was de generatie, welke werkelijk Nederland na de oorlog weer wist op te bouwen. De ouders van de babyboomers dus. En ja, ook de babyboomers hebben zich ingezet. Maar wel met forse wind in de rug qua werkgelegenheid en de idioot ontstane markt voor koopwoningen. Overigens zijn niet alle geborenen van enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog welvarend geworden. Een flink deel profiteerde veel minder van de stijgende welvaart. Op een gegeven moment werd de Verzorggingsstaat als te slap en te duur gezien. Meer eigen broek ophouden, zelfredzaamheid en je eigen succes verkrijgen, waren daarop de antwoorden. Toch vermoed ik dat de maatschappelijke schade van de participatie samenleving groter is dan die van de zogenaamde verzorgingsstaat. Maar dat is een ander thema.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)