Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hair

Op het gevaar af dat ik weer eens bestraffend word toegesproken dat dit toch echt Nederlands.nl is, waag ik het weer eens om een Engelse titel te kiezen. Als je begint met Haar denkt iedereen, wie? En niet, haar.

Maar waarom schrijf ik nu over zoiets triviaals als haar? Omdat ik het altijd triviaal heb gevonden. Vroeger had ik lang sluik haar. Het stond me niet, denk ik, maar dat doen jongeren soms, er lekker lelijk uitzien om er zeker van te zijn dat ze niet bij de norm horen. Maar voor mij was dat niet de reden om lang haar te dragen.

Ook niet dat ik een held had met lang haar. Geen Beatles, Stones of andere popster die mij overhaalde mijn haar te laten staan. Ik keek trouwens weinig naar muzikanten en als ik het al had gedaan, zou ik waarschijnlijk toch niet gedacht hebben dat ik daarom lang haar nodig zou hebben. Er waren ook geen voetballers of klas- of studiegenoten die mij inspireerden. Ik hoorde toevallig bij degenen die hun haar het langst hadden laten groeien.

In Engeland dacht iemand dat ik van hard rock hield, maar dat vond ik toen al te hard. En te onverstaanbaar. Muziek begint bij mij pas interessant te worden als ik de woorden versta, net als baby’s. Ik vind kleine kinderen ook pas interessant als je met ze kan praten.

Het ging mij dus niet om na-apen en ook niet om voorop lopen, want uiterlijk deed er niet toe. De film Hair vond ik wel leuk, maar niet om het haar maar om de tegendraadsheid en daar heb je geen haar voor nodig. Daar heb je een standpunt voor nodig dat niet gelijk is aan het standpunt van de anderen. Vandaar dat ik taal van kinderen en in tekst van muziek zo belangrijk vind. Zonder taal kun je prima ruzie hebben, maar niet tegendraads zijn. Voor tegendraadsheid is taal nodig. En dan kun je gaan discussiëren, debatteren en onderzoeken of je het echt wel oneens bent. En of dat erg is. Dat vind ik interessant.

En dan moet het niet gaan over oppervlakkige dingen als de lengte van het haar. Op zijn best is dat een woord in het debat: ik heb de lengte nooit verdedigd.

Maar waarom dan toch lang haar? Nou, dat is simpel, ik hou niet van kappers.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 8 december 2022


Geplaatst in de categorie: lichaam

4.3 met 10 stemmen 164Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)