Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Heerschappij

Soms lees je een boek en denk je, wat een werk, dat boek. Maar als je het uit hebt, denk je, waarom is dit geschreven?

Zo’n boek is 'Heerschappij van Holland'. Het gaat over de geschiedenis van het christendom en de invloed van dat christendom op het gewone leven. Nou, dat was aanvankelijk dus niet zo groot, want voor Jezus leefde bestond het niet. Maar Holland begint al met Darius, een vreselijke vorst, die min of meer de uitvinding deed van een algemene waarheid. Darius ging het om de Waarheid en hij besliste wat die Waarheid was. Een echte dictator dus. Maar met dat idee vestigde hij de mogelijkheid dat ook het christendom een algemeen geldende waarheid zou kunnen verkondigen. Andere geloven zagen zichzelf uitsluitend als een mogelijk geloof of op zijn best het geloof van de joden, het geloof van de Filistijnen, het geloof van de Grieken en ga zo maar door. De Grieken hadden bovendien de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende goden. Bij Darius ging het dus om de Waarheid van Darius en dat gaf hem het recht iedereen tot de dood te veroordelen die de Waarheid van Darius negeerde.

Zo voegt het boek feit na feit na feit na feit (etc.). Het blijft maar feiten spuwen. Soms mooie feiten, maar vaak gewelddadige feiten, of #metoo feiten van voordat Hollywood ermee begon of absurde feiten. Zo werd een veldtocht naar Beziers georganiseerd om de Katharen over de kling te jagen – Katharen zagen zichzelf overigens als christen. In Beziers aangekomen bleek het onmogelijk om na te gaan of iemand Kathaar of christen was, maar dat was niet een groot probleem – als je iedereen vermoordt heb je in ieder geval de Katharen te pakken. De christenen die en passant overleden, gingen wel naar de hemel, dus eigenlijk moesten die blij zijn.

Een ander verhaal is dat van de heilige Elisabeth die een monnik aanstelde om haar op het goede pad te houden. Dat deed die monnik zo goed, dat Elisabeth binnen enkele jaren uitgehongerd en gemarteld stierf, maar wel als heilige. Die monnik maakte verder carrière als inquisiteur en dat ging ook behoorlijk goed, totdat hij ook de adel voor afgoderij ging veroordelen en hen de doodstraf gaf. De adel maakte vervolgens korte metten met deze zot.

Die ene waarheid van Darius heeft dus enorm veel levens gekost. Misschien heeft het de kerk ook groot gemaakt, maar tegelijk ook verschrikkelijk.

Ook heb je Gregorius VII, als ik het nummer goed heb, die vond dat de kerk maar eens weer helemaal opnieuw moest worden versoberd. Ook hij slaagde nadat hij tal van mensen over de kling had gejaagd. Het hielp de kerk wel weer groeien. Echter, de kerk had nog nauwelijks een groeistuip verwerkt of de bisschoppen en pausen begonnen weer machtspoliticus te worden en dat lokte weer nieuwe versoberingsbewegingen uit. Soms werden de versoberaars een nieuwe orde binnen de kerk, vaak werden de versoberaars vermoord, maar in ieder geval werd de orde hersteld totdat Henry VIII wilde scheiden en diens vrouw te belangrijke familie had. Henry VIII begon zijn eigen Anglicaanse kerk. Daarna waren de poorten op: Luther werd door LEO X min of meer gedwongen voor zichzelf te beginnen en slaagde daarin, Calvijn begon in Genève, de wederdopers veroverden Münster en werden daar in de pan gehakt en andere protestantse stromingen gingen naar Amerika.

Aan het eind van het boek behandelt Holland ook nog de ontkerstening van voor Engeland. De Beatles spelen bij hem een hoofdrol. Daar wordt het probleem van zijn boek pas echt duidelijk. In het hele boek is het steeds een strijd tussen rekkelijken en preciezen, machtspolitici en soberaars, en de flower power beweging is natuurlijk weer een soberaarsgroepje. Zo worden ze behendig de kerk binnen gesleept. Maar, dat is het probleem, de geschiedenis van het christendom is zo rijk, dat je nu geen boe of bah kunt zeggen of er is wel een christen die ergens in de geschiedenis boe of bah heeft gezegd. Zo staat iedereen die boe of bah zegt in de traditie van een christelijke stroming. Zelfs de moslims en de boeddhisten, ja zelfs de Islamitische Staat blijken in de traditie van een christelijke stroming te staan.

Hm, zou Tom Poes zeggen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 29 maart 2023


Geplaatst in de categorie: religie

4.0 met 4 stemmen 146



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)