Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kijk uit!

Achter mij hangt een vlugschrift van Jan Blokker uit 1975. Ik heb het met opzet achter mij opgehangen. Op de omslag staat een Nederlands kanon, vermoed ik, uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een soort kanon waarmee onze soldaten op de Duitsers moesten schieten.

Het boekje is zeer luchtig geschreven, maar gaat over allerlei ernstige momenten in onze geschiedenis. Er staan op elke bladzijde plaatjes, zoals een Adolf Hitler als baby’tje in uniformlaarsjes al aan hangend in een luier die door een ooievaar naar een dorpje wordt gevlogen. “Zielsgelukkig gaat de vader naar het stadhuis om zijn eerste en enige kind in te laten schrijven”, schrijft Jan Blokken: “De jonge vader wist het nog niet.”

Vervolgens vliegt het boekje via de Grieken, Lappen (heten de Samen toen nog), idealismen, brandende tenten van Amerikaanse indianen, Lenin, de uitstekende Nederlandse bevolkingsadministratie die hielp de joodse van de overige Nederlanders te scheiden en de Nederlandse ambtenaar die na de oorlog daarvoor gestraft werd. Het is allemaal luchtig en leesbaar geschreven, maar tussen de regels wordt de ernst duidelijk.

Het boekje is een pleidooi aandacht voor de geschiedenis te hebben. Ik heb het destijds gekregen van de gemeente Veendam, althans, dat staat voorin het boekje. Mijn pleidooi is het te actualiseren en het opnieuw aan alle middelbare school kinderen van Nederland te geven.

En ook om het door één persoon te laten bijwerken, Geert Mak bijvoorbeeld en NIET DOOR EEN COMMISSIE!

Jan Blokker kunnen we helaas niet meer vragen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 6 april 2023


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

5.0 met 2 stemmen 134Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)