Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vladimir en Volodimir

Gisteren gingen Vladimir en Volodimir beiden op bezoek bij hun troepen. Vladimir in de Cherson en Volodimir in Avdiika. Het is interessant om die bezoeken eens te vergelijken.

Vladimir Poetin komt aan in een grote zware auto en stapt uit tegenover iemand die er uit ziet als een hoge militair. Hij draagt een dikke winterjas, maar verder zou iedereen die hem niet kende kunnen zien als een gewone man, een gewone burger. Als hij uitstapt, staat er een militair op hem te wachten en die man is minstens een kop groter en ook veel breder gebouwd. Poetin, de kleine man, steekt een had uit, waarna de militair hem stram en stokstijf groet en na een onhandig moment de uitgestoken hand van Poetin aanneemt.

Verder zie je dat Poetin wordt rondgeleid en geheime informatie krijgt uitgelegd of zelf geheime informatie deelt. Geheim? Je weet het niet, want er wordt geen woord duidelijk van wat er is gezegd. Zelfs de locatie, ergens in de provincie Cherson, is geheim.

En dan Volodomir. Die loopt in een uniform, dat het midden houdt tussen een trui en een camouflagepak, tussen de mensen, luistert naar de mensen en stelt vragen. Hij laat foto’s nemen van hemzelf tussen gewone militairen en iedereen lijkt blij hem te zien. Misschien een enkele formele groet, maar vooral veel geschud van handen. Het ziet er veel ontspanner uit. Terwijl Vladimir de grote leider is die zijn troepen controleert, is Volodimir tussen zijn gelijken en lijkt hij echt te willen weten wat er door de hoofden van zijn gelijken gaat. De locatie is veel minder geheim, want Avdiika is een klein plaatsje onder de rook van het nog steeds door Russen bezette Donetsk.

Dit bepaalt niet wat het einde van de oorlog gaat worden. Helaas. Natuurlijk hoop ik dat Volodimir wint en eigenlijk heeft Volodimir al gewonnen, want Poetin was van plan binnen drie weken Kiev te veroveren en dat is mislukt. Integendeel. Zijn troepen zijn teruggeslagen en het lukte hem niet een nieuw offensief te beginnen. Het lukte ook niet de inwoners van Oekraïne te demotiveren en ook Europa en de Verenigde Staten blijven veel meer steun bieden dan Poetin had verwacht. In plaats van Poetin buiten Europa te houden, lijkt de afstand tussen Oekraïne en Europa juist veel kleiner.

En Kiev, op zijn Russisch, heet nu Kyiv, op zijn Oekraïens. Ineens kent het Westen Volodimir Zelenski en ineens komen uit alle landen ministers en staatshoofden langs in het belegerde land. Alleen Willem Alexander is er nog niet geweest. Misschien moest hij ook maar naar Kyiv om daar een pilsje met Volodomir te drinken.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 20 april 2023


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.8 met 6 stemmen 156Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)