Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kater

Vannacht ben ik met een kater naar bed gegaan. Voor het eerst sinds de invoering van de democratie heeft een politieke partij gewonnen die in haar programma heeft staan dat een specifieke bevolkingsgroep niet deugt.

Let wel: ik heb eerder over de PVV geschreven dat het een heel nette sociaaldemocratische partij is, helemaal niet rechts, op één fundamenteel punt na: het is ook een partij die eigen volk eerst roept en daarmee conflicten de wereld in duwt die de wereld niet nodig heeft. Het is daarmee niet alleen een partij met nette sociaaldemocratische punten, maar ook een met een fundamentele fout die het voor mij onmogelijk maakt om de PVV te overwegen.

Dat ze de meest ernstige fouten nu eventjes niet nastreeft is voor mij onvoldoende. Denk aan het stuk Herr Biedermann und die Brandstifter. Mijnheer Biedermann heeft op zolder een brandstichter als onderhuurder. Het is een nette man, denkt Biedermann, en hoewel hij ziet dat de brandstichter allerlei brandbaar spul naar zolder sleept, gaat hij er steeds van uit dat het wel mee valt. Maar zo werkt het niet. Als de brandstichter niet wordt gewezen op de fundamentele fout en als die niet openlijk afstand neemt van de fundamentele fout, en dat is wat anders dan zeggen dat het “nu even niet”, dan blijft de brandstichter de brandstichter en blijft de PVV een foute partij.

Fout na de oorlog, wel te verstaan, wat in mijn ogen nog fouter is dan fout voor de oorlog. Politici die kunnen weten wat er in de oorlog is gebeurd, zouden de radicale fouten van die tijd niet in hun programma horen op te nemen. Dat doet de PVV wel. Sterker, Wilders is de enige politicus die is veroordeeld wegens haat zaaien. Zijn straf is uiterst mild gebleken. Voor veel kiezers is het echter geen reden om op hem te stemmen.

Dus dat is de kater. Volgende week zal ik proberen te beschrijven hoe het zover is gekomen. Dat heeft te maken met Rusland en Israël, vrees ik, en met gestuntel van de VVD.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 24 november 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 4 stemmen 181



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mohair
Datum:
24 november 2023
Hier nog iemand met een kater, Jan.
Ik heb er geen woorden voor. Jij wel, goed geschreven, dank.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)