Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Had nou toch VVD gestemd!

Twee weken geleden riep ik op om VVD te stemmen. Te weinig mensen hebben dat gedaan. Terecht, want wie mijn artikel las, begrijpt dat dit ook niet echt mijn bedoeling was, maar ik hoop toch dat niemand vervolgens besloot om op de PVV te stemmen. Dat heeft meerdere redenen.

En toch hoor je ook geluiden dat het wel mooi is dat de Vereniging Geert Wilders - een democratische partij is het niet - de grootste is. Zij kan nu proberen haar beleid waar te maken. De partij kan nu moskeeën sluiten, islamieten het land uit gooien en asielzoekers weer bij de grens tegenhouden. Dat het gaat lukken is niet waarschijnlijk, want de Vereniging Wilders moet voor elke regeling dingen doen die het NSC niet wil. Zo simpel is dat.

En wat ook niet helpt is dat buitenlanders blijven komen, zolang er werkgelegenheid voor hen is. Immigranten zijn immers gelukzoekers. Het zijn mensen die hopen op betaald werk en wel op betaald werk dat beter betaalt dan werk dat ze thuis kunnen krijgen. De meesten moeten veel investeren om te kunnen immigreren. Afgezien van geld, verliezen ze ook hun netwerk en moeten ze accepteren dat ze hun familie op zijn minst enige tijd niet zien. Ze komen terecht in een vreemde wereld met vreemde regels en moeten vervolgens keihard werken, soms tegen zeer slechte voorwaarden.

De PVV gaat dat niet stoppen. De VVD heeft immers alles al geprobeerd, behalve dan het afschieten van vreemdelingen bij de grens. En als het de Vereniging van Wilders zou lukken, zou dat meteen een enorme kater opleveren, want het aantal vacatures zou nog verder stijgen, terwijl de woningnood niet zou worden opgelost. Immigranten nemen per hoofd immers genoegen met veel minder ruimte dan de Nederlanders. Het lastige voor Wilders wordt dus, dat Wilders het leven van de Nederlanders niet verbetert.

Dat zou, zeggen sommigen, prettig zijn, want dan leren de mensen wel dat ze op links moeten gaan stemmen. Dat nu is ijdele hoop. Als Wilders faalt, is er altijd iemand die de regel toepast dat als iets niet werkt, je meer van het middel in moet zetten totdat het werkt. Als Wilders niet slaagt, moet je dus nog harder zijn. Je krijgt dan iemand voor wie dat wat Wilders in de ijskast heeft gezet pepernoten zijn.

Dus had nou maar VVD gestemd. Dan was er natuurlijk ook niets opgelost, maar dan zou de Vereniging Wilders nog langere tijd het ergste zijn wat we hadden.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 30 november 2023


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 5 stemmen 126



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)