Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik zou niet weten waarnaartoe

Onlangs schreef Tom-Jan Meeus een snijdend stuk voor de NRC. Netjes fileert hij de coalitiepartijen die probeerden de spreidingswet tegen te houden. Niet alleen de VVD en niet alleen Yesilgöz hebben er een potje van gemaakt, nee, heel rechts. Ze hebben zo erg gefaald, dat je haast begint te geloven dat ze het expres hebben gedaan.

Meeus noemt vier punten. Het begint met Pieter Omtzigt die op 12 september voorstelt om de spreidingswet niet controversieel te verklaren. Allerlei andere wetten worden dan al dan niet controversieel verklaart en de verkiezingen moeten nog komen, dus niemand weet dan dat niet de NSC van Omtzigt, maar de PVV van Wilders de grootste partij wordt. Dus iedereen let op Omtzigt en NSC, CDA, maar ook VVD, PVV, BBB en Ja21 stemmen samen met Omtzigt tegen het controversieel verklaren van de spreidingswet. Jawel, ook PVV en Ja21. Omtzigts voorstel krijgt een grote meerderheid.

Het wordt gekker. Marieke Koekkoek van Volt stelt dezelfde dag voor een debat te agenderen over de spreidingswet nu die niet controversieel is verklaard. Caroline van der Plas (BBB) en Joost Eerdmans (Ja21) trekken tegen dit voorstel ten strijde en krijgen meteen steun van Fleur Agema (PVV) en Ruben Brekelmans (VVD). Dus op de dag dat ze tegen de controversieelverklaring stemmen, verklaren ze voor de controversieelverklaring te zijn! Dom? Angst voor Omtzigt? Of zit er iets anders achter?

Op 26 september zijn NSC, BBB, PVV en VVD tegen de spreidingswet, maar de wet haalt een meerderheid mede dankzij het CDA. De BBB schrijft trouwens in haar verkiezingsprogramma dat ze voor spreiding is, maar dit betekent blijkbaar niet hetzelfde als voor de spreidingswet stemmen.

Op 30 oktober blundert de BBB verder. Ze willen dan in de Eerste Kamer ineens dat de wet wordt geagendeerd op 14 november. Hiermee schoffeert de BBB de procedures van de Tweede Kamer, want volgens die procedures mag de wet niet zo snel worden behandeld. Ze wil de wet namelijk voor de verkiezingen behandelen. Waarom? Angst voor de PvdA? Schiet mij maar lek. Het is duidelijk dat op dat moment nog steeds niet duidelijk is dat de PVV de grootste wordt en dat het een nek aan nek race is tussen VVD en PvdA met PVV als outsider. Omtzigt heeft dan al genoeg gedraald, zodat de pers hem al naar beneden heeft geschreven en zijn partij merkbaar in de peilingen daalt. Maar de verkiezingen gaan niet over de Eerste Kamer. De stemverhoudingen veranderen dus ook niet in de Eerste Kamer. Vanwaar die haast?

Vervolgens probeert Yesilgöz met een Tweede Kamermotie haar eigen Eerste Kamerfractie onder druk te zetten om tegen de wet te stemmen. Hiermee schoffeert zij op haar beurt weer de Eerste Kamer en verliest ze mogelijk het laatste restje steun uit de Eerste Kamerfractie – en is het daar beslist.

Maar we kunnen nu, zoals de pers doet, alle ballen op Yesilgöz schieten, maar ze stuntelt niet alleen. Ze stuntelt met de volle steun van Ja21 en de partijen waarmee zij nu een coalitie probeert te vormen: PVV, BBB en NSC.

Gelukkig leef ik niet in de Gaza-strook, ik ben blij dat ik niet in Rusland woon, maar of dit nu het Nederland is waar ik me thuis voel? Het is weer eens tijd voor het liedje ‘vluchten kan niet meer, ik zou niet weten waarnaartoe’.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 24 januari 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 115



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)