Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mansplaining

Een week voordat mijn boek "Het Kleine Verschil Dat Alles Verandert" het licht ging zien, liep ik op met twee mannen die bezig waren elkaar gelijk te geven dat religie niets was. Schijnheilige kerkvaders belazerden de goedgelovigen, zo’n soort verhaal. En dan moet je net mij hebben.

Ik geloof niet in een God, maar wel in mensen. En wie in mensen gelooft, kan niet geloven dat miljoenen mensen eeuwenlang gek zijn. Dus als mensen vijfduizend, tweeduizend of duizend jaar, respectievelijk de Joden, de Christenen en de Islamieten, ergens in geloven, dan moet dat zo zijn reden hebben. Die reden is de Thomas Theorema. De Thomas Theorema stelt dat het er niet toe doet of iets waar is, maar dat als mensen ergens in geloven, de consequenties van dat geloof wel waar zijn. Dus wie opgroeit in een omgeving waar iedereen het belangrijk vindt dat je zondag naar de kerk gaat, krijgt die het erg moeilijk als die in zijn eentje besluit dat niet te doen. Die ene is een vreemdeling, een ketter, een afvallige en mocht onverhoopt de oogst tegenvallen de heks die de aardappelen heeft betoverd en die dus moet worden verbrand om te voorkomen dat het weer gebeurt. De afvallige kan dan beweren dat hij niets heeft gedaan en wij weten dat hij niets heeft gedaan, maar de consequenties van het geloof van alle anderen is wel dat de ene gedwongen wordt om op de brandstapel pijnlijk afscheid van het leven te nemen.

Maar wie mijn boek goed leest, weet ook dat wij seculieren ook in tal van dingen geloven. Denk bijvoorbeeld aan Nederland. We geloven dat Nederland bestaat en doordat we daar met zijn allen naar handelen, wordt het verdraaid lastig om het te ontkennen. Je kunt hoog of laag springen, maar kinderen moeten toch naar school en belasting moet je toch betalen.

Dus toen die twee elkaar zo prettig gelijk gaven over de waanzin van religie, gaf ik aan dat zij zelf ook in tal van dingen geloofden. Nou, dat was niet zo, mansplainden ze mij. Wetenschap is heel anders, gaf de een aan en de ander meende dat ik Lakatos had gelezen, maar ik kan mij dat zelf niet herinneren. Het zou zomaar kunnen dat ik het eens ben met Lakatos, maar de vraag is of dat er toe doet. Wat er vooral toe deed, was dat geen van beide heren vroeg wat ik bedoelde, maar vooral luid mansplainden dat zij het toch echt beter zagen.

Want zo is het ook: mannen mansplainen ook naar elkaar. Mijn ervaring is dat ze het zelfs meer naar elkaar doen dan tegen vrouwen, maar dat weet ik niet zeker.

Schrijver: Jan R. Lønsing
21 maart 2024


Geplaatst in de categorie: mannen

4.3 met 3 stemmen 73



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)