Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Veranderen moet je doen

Afgelopen vrijdag was ik bij een lezing van Ben Tiggelaar over zijn nieuwe boek Vol in balans. Ben Tiggelaar is een van mijn favoriete managementauteurs. Hij schrijft namelijk als een van de weinigen niet alleen over wat je moet veranderen, maar ook over hoe je dat kunt bereiken. Hij geeft echt praktische adviezen waar ik wat aan heb.

Ik ken zijn andere boeken al, maar ik werd toch weer geïnspireerd. Eén ding sprong er voor mij uit: veranderingen bereik je door het te doen. Als ik het zo opschrijf lijkt het een enorme open deur. Maar hoe vaak komt het niet voor dat een manager je alleen vertelt wat hij anders wil en vervolgens verdwijnt? Hij helpt je niet verder met de verandering, terwijl dat toch juist zijn taak is. Ben Tiggelaar geeft het voorbeeld van leren fietsen. Dat leer je niet door de geschiedenis en de theorie van het fietsen te bestuderen. Je moet het doen en met vallen en opstaan leer je het. En je hebt iemand nodig die meerent naast de fiets om je op te vangen als je valt.

Dat geldt ook in mijn vak, organizing. Als je orde wilt aanbrengen dan kun je nog zoveel tips lezen, maar daarmee raakt je huis of je administratie niet georganiseerd. Uiteindelijk moet je toch gewoon aan de slag. En waarschijnlijk heb je dan niet meteen de beste manier gevonden. Je zult verschillende manieren van opruimen moeten uitproberen tot je die manier hebt gevonden die voor jou het beste is. Met vallen en opstaan kom je zo tot een eigen systeem, dat voor jou past. En als het te veel vallen wordt en te weinig opstaan, dan kun je altijd iemand vragen om naast je mee te rennen, bijvoorbeeld een organizer. Daar zijn we voor.

#*#

Schrijver: Yvonne de Bruin, 30 november 2006


Geplaatst in de categorie: overig

1.8 met 12 stemmen 3.564Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Yvonne
Datum:
3 december 2006
Email:
infoopgeruimdorganizing.nl
Beste Geert,

Gezond boerenverstand ben ik helemaal voor! Volgens mij bepleit ik dat ook juist. Heb jij nooit meegemaakt dat iemand kwam uitleggen wat een verandering inhield en dat het daarbij bleef?
Dat een manager dacht dat daarmee de verandering gerealiseerd was? Ik wel.
En mijn betoog is dat er nog iets meer nodig is om een echte verandering te bewerkstelligen: actie! Anders gebeurt er namelijk niks.
Ik beweer nergens dat je daar een managementcursus voor nodig heb. En de column gaat ook niet over een cursus, maar over een gratis lezing van Ben Tiggelaar ter promotie van zijn boek.
Maar misschien was dat niet helemaal duidelijk, bij deze dan.
Naam:
geert kruideren
Datum:
30 november 2006
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Volgens mij bereik je hetzelfde resultaat met gezond boerenverstand en zonder managementcursus.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)