Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De x-factor van Fransje

Misschien komt het vermaledijde modewoord x-factor het dichtst in de buurt als je het geheim van Frans Bauer wilt omschrijven.
Iedereen gunt het hem zo graag. Zelfs als je niet van zijn muziek houdt gun je hem alles. Je bent zelfs genegen om zijn muziek toch een beetje leuk te vinden.

Ook nu heeft iedereen met hem te doen. Geen mens die Fransje Bauer van krokodillentranen beticht wanneer hij huilt.
Iedereen weet echter ook dat die poliep op zijn stembanden in wezen een goudmijn is. Want het uitstellen van de Ahoy-serie wakkert het verlangen om erbij te zijn alleen maar meer aan.
Ik schat in dat het uitstel en de huilbui van Fransje samen genoeg zijn voor minstens vijf voorstellingen extra volgend jaar.
Omdat iedereen het hem zo gunt.

Marco Borsato en René Froger hebben dat niet. Zij weten zich geen raad met die jongen uit Fijnaart, die de laatste jaren vervaarlijk veel terreinwinst boekt.
Elk succes van Fransje leidt bij deze concullegae tot paniekerige publiciteitsoffensieven en kopieergedrag. Als Fransje de hitlijsten bestormt wordt in tv-programma’s ineens gerefereerd aan de vele nummer 1-hits van Marco Borsato. En er verschijnen plots populariteitspolls waarin Borsato altijd bovenaan staat en Fransje op gepaste afstand volgt. Als Fransje een realitysoap heeft komt René Froger ook met zoiets. Als Fransje in een Kabouter Plop-film speelt wordt daarna bekendgemaakt dat Marco Borsato in de nieuwe Zoop-film gaat acteren.

Omgekeerd laat Fransje zich nooit verleiden tot een concurrentieslag. Hij weet dat je alleen kunt concurreren door te doen wat de ander níet doet. Dus geen pogingen om de reeks Kuipconcerten van Marco Borsato te overtreffen, maar een rustige reeks in Gelredome. Daarna weer eens een rondje Ahoy.
De concullegae krijgen er geen grip op. Als zij kort voor een concertreeks stemproblemen zouden krijgen en voor de camera’s in snikken uit zouden barsten, zou men het toch minder erg voor hèn vinden dan voor Fransje.

Misschien komt het geheim van Fransje nog het meest overeen met het geheim van André Hazes: een zatlap die alles vergooide en daardoor niet de vedette was die hij had kunnen zijn. Maar als hij die vedettestatus had gehad, zou iedereen hem slechts een irritante zatlap hebben gevonden. Juist het gebrek aan status maakte Hazes de nationale knuffelloser. Het is de allure van de ontbrekende allure.
Fransje verbaast zich oprecht over het succes dat hem overkomt. Hij vindt het geen moment vanzelfsprekend. Hij kan het ook niet helpen dat zijn hobby zo uit de hand gelopen is. Zoiets. Hij is geen loser, maar een winner die eigenlijk geen winner wil zijn.
De Frogers en de Borsato's willen wèl die winner zijn. Maar als ze zich zouden profileren zoals Fransje dat doet, werden ze beticht van aanstellerij en valse bescheidenheid.

#*#

Schrijver: Ko de Laat, 29 november 2006


Geplaatst in de categorie: ziekte

2.0 met 7 stemmen 1.208Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)