Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

FORMAT

In de 70er jaren had iemand iets nieuws bedacht: een ‘bedboek’. De eerste helft van het boek was gedrukt op de rechterpagina en als je dan halverwege was (aan het einde van het boek dus) dan draaide je het om en dan las je de tweede helft van het boek op de linkerpagina. Zo kon je gemakkelijker in bed lezen. Nooit meer iets van gehoord. Natuurlijk niet, een boek begint op de eerste bladzijde en eindigt op de laatste.

Bij een krant geldt die natuurlijke regel kennelijk niet. De Volkskrant, die zaterdag in vernieuwde vorm in de bus viel, volhardt nog steeds in de irritante gewoonte om artikelen die op de voorpagina beginnen te vervolgen op een van de volgende pagina’s. Wil ik dus een artikel uitlezen, dan moet ik eerst de pagina’s omslaan, tot ik het vervolg gevonden heb. Zo blijf ik heen en weer bladeren als ik de artikelen in de natuurlijke volgorde wil lezen. Thuis aan de ontbijttafel is dat al lastig, maar onderweg in de bus of de trein is dat onbegonnen werk, omdat het onvermijdelijk leidt tot ongewenste intimiteiten.

Ook als een artikel op één pagina staat moet ik vaak de krant om- en terugvouwen, omdat er midden door het artikel een vouw loopt. Kranten op tabloidformaat zijn al iets handzamer en gebruikersvriendelijker, maar krantenopmakers schijnen steeds de hele pagina voor hun neus te hebben bij hun werk. Ze zouden eens aan de lezers moeten denken.

#*#

Schrijver: Geert Kruideren, 5 december 2006


Geplaatst in de categorie: algemeen

2.7 met 6 stemmen 1.083Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Watze Elgersma
Datum:
6 december 2006
Email:
w.elgersmahetnet.nl
Neem eens een abonnement op Trouw, dat verschijnt al geruime tijd op tabloidformaat, heeft een stel fantastische columnisten: Sylvain Ephimenco, Rob Schouten, Wim Boevink, etc. Rotzooit niet met verwijzingen naar volgende pagina's en heeft elke dinsdag een prachting sonnet van Frank van Pamelen met als titel:
Poëzie Politiek.
Kortom een krant om van te houden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)