Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Koopkerstdag

Mijn mailbox was opvallend leeg de afgelopen dagen. Normaliter replyt er elke dag wel iemand ergens op of benadert iemand mij wel ergens over. Maar mailen lijkt tijdens de kerstdagen uit den boze. Zelfs het spammen gaat maar heel druppelsgewijs; mijn spamfighter en antispamfolder hadden nog geen drie ongewenste mailtjes per dag te verwerken.
En de spam die binnen komt, al dan niet achter de filters hakend, is vaak nog spam in de vorm van een schijnheilige kerstwens.

Het schijnt tijdens de kerstdagen uit den boze te zijn om te mailen. Iedereen zit binnen, iedereen hunkert naar contact met de buitenwereld, maar niemand maakt met diezelfde buitenwereld contact.
Het schijnt nog steeds een ongeschreven wet te zijn dat je tijdens de kerst jezelf in je eigen huis opsluit. Of dat je jezelf door al dan niet aangetrouwde familieleden vrijwillig in hún huis op laat sluiten.
Gelukkig tornt de 24 uurs-economie op den duur aan alle vaste waarden. De koopzondag is in steeds meer steden een wekelijks of tenminste meer dan maandelijks ritueel waar het vroeger bijna een kermisattractie was die nog geen drie keer per jaar voorkwam. En zo is tweede kerstdag ook al bijna van zijn zondagse imago verlost. Er wordt van alles georganiseerd en geprogrammeerd om de bedompte huiskamers te kunnen ontvluchten.

De eerste kerstdag was nog redelijk onaangetast, maar bij ons in Tilburg zat hij dit jaar keurig ingeklemd tussen een koopzondag en een bruisende, van activiteiten bol staande, tweede kerstdag, dus dan voelen die dagen al een stuk minder trekkerig aan. Vroeger zou je gewoon drie zondagen op een rij hebben gehad.
Deze verwatering van de kersttraditie is een afspiegeling van de steeds jachtiger wordende samenleving. De eerste koopkerstdag zou ooit wel eens een feit kunnen worden, ongeacht de samenstelling van toekomstige kabinetten.
En het mailverkeer zal dan met de kerstdagen ongetwijfeld ook vrolijk doorgaan. De mailarme dagen behelzen nu immers al weinig meer dan virtuele achterhoedegevechten.


(Gedurende de maand januari zullen er van Ko de Laat geen columns verschijnen vanwege andere verplichtingen en andere prioriteiten. Op 7 februari zal deze rubriek hervat worden.)

#*#

Schrijver: Ko de Laat, 27 december 2006


Geplaatst in de categorie: kerstmis

0.5 met 2 stemmen 1.433Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
27 december 2006
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Met afgrijzen denk ik terug aan de tijd dat 'drie zondagen achter elkaar' betekende dat je alleen voor de nachtmis en de kerstsamenzang de deur uit mocht. Gezinnen zaten met elkaar en met een paar andere, meest ongewenste, familieleden opgescheept, hetgeen tot soms rampzalige ruzies leidde. Alleenstaanden konden geen kant op en lieten zich dus maar door familieleden uitnodigen. Bij thuiskomst hadden de meesten zich daardoor blijmoedig verzoend met hun alleenstaandheid. Van mijn kant geen klachten over de 'verwatering' van de kersttraditie. En van 'spamluwte' heb ik niets gemerkt.
Niettemin: de beste wensen voor het komende jaar en veel plezier met de 'vervangende verplichtingen'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)