Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Helemaal blanco

"Hij lijkt precies op zijn vader, die streken had zijn opa ook, dezelfde krullen als haar moeder…" Ik heb mij altijd gestoord over allerlei eigenschappen die werden toegedicht aan ouders of grootouders. Natuurlijk weet ik wel dat we allemaal een beetje het product zijn van ons voorgeslacht. Maar, ik wilde toch ieder nieuw mensenleven niet meteen belasten met allerlei (voor)oordelen uit het verleden. Een (pasgeboren) kind was voor mij helemaal blanco!

En zo staan we dan op de drempel van 2007, een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden. Ik word over een paar dagen 62 jaar en dan denk je onwillekeurig: dat heb ik allemaal al eens eerder meegemaakt, en dat went nooit. Al die kranten met hun jaaroverzichten, de televisie met een terugblik op: het nieuws van 2006, de sport van 2006, de uitspraken van 2006, de gebeurtenis van 2006, enzovoorts. Ik word daar alleen maar erg gedeprimeerd van, als je ouder wordt, heb je meer verleden dan toekomst…

Ik kijk dus liever vooruit, misschien heeft het nieuwe jaar 2007 wel geweldige dingen voor ons in petto. Want 2007 is nog helemaal blanco!!! Tenminste dat dacht ik, maar ook dan blijkt: de toekomst is al bekend. Want, in Darfur zullen nog duizenden vluchtelingen sterven door honger en geweld, in Irak zullen soennieten en sjiieten elkaar blijven bestrijden in een bloedige burgeroorlog, over de hele wereld zullen landmijnen weer elk half uur een slachtoffer maken, en ga zo maar door.

Maar u en ik, wij kunnen dit jaar het verschil maken. Door eindelijk eens iets te doen waar niemand op heeft gerekend, door een nieuwe kans te grijpen, door te geloven dat 2007 helemaal blanco is! Zo zouden we met z’n allen kunnen afspreken om niet te gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezing op 7 maart 2007, als er voor die tijd geen fatsoenlijke regering is gevormd. Een regering die gewoon een Generaal Pardon regelt voor al die uitgeprocedeerde vluchtelingen. Dan hebben een paar vrienden van mij ook eindelijk rust.

Nog een mogelijkheid: We besluiten om met z’n allen niet meer naar de voetbalwedstrijden te kijken op Talpa/Tien. Ik keek toch al niet meer sinds de KNVB de boel aan John de Mol heeft verkwanseld, maar u stopt er nu ook mee. Afgesproken? Verder maken we van de Betuwelijn een wandelroute – kunnen we gezellig van Rotterdam naar Zevenaar wandelen - er rijden daar in 2007 toch nog geen treinen. O ja, die voedselbanken, daar moet in 2007 ook maar eens een eind aan komen. We zorgen er gewoon voor dat iedereen in dit land genoeg heeft om fatsoenlijk te kunnen leven.

Maar het allerbelangrijkste: Dona nobis pacem in 2007!!

#*#

Schrijver: Watze Elgersma, 29 december 2006


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 15 stemmen 769Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Outsider
Datum:
29 december 2006
Al geef je de minima 100 of 200 Euro per maand meer, dan komt er nog geen eind aan die voedselbanken.
Er zijn nu eenmaal mensen die het wel gemakkelijk vinden om gratis voedsel te krijgen, dan kunnen ze voor het uitgespaarde geld wat anders kopen. Ik ben van mening dat men van een minimum uitkering of salaris redelijk kan leven als men verstandig met het geld omspringt. Ik kan het weten want ik ben mijn gehele leven zo goed als nooit boven het minimum uitgekomen. Naar een voedselbank ben ik nog nooit geweest en zal dat ook nooit gaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)