Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sorry Hassan

Terwijl in het Friese Beetsterzwaag een nieuw kabinet in elkaar wordt gefrutseld en de ghostwriters ruzie maken over wie nu welk stukje tekst voor Ayaan Hirsi Ali heeft geschreven, moet jij je toch wel erg beledigd hebben gevoeld. Het spijt me Hassan, maar ik ben te ver gegaan, je zult dit als een geweldig gebrek aan respect ervaren. Dat ben ik weer, die botte ongenuanceerde Nederlander, stom, stom stom. Sorry Hassan.

Kijk, ik weet het wel, je vader was één van de eerste gastarbeiders. Dat was in een tijd dat we mensen nodig hadden, en die werden ook als gasten verwelkomd. Maar ze moesten wel werken, 'arbeiden', want het ging altijd om werk waar onze 'eigen' mensen te beroerd voor waren. Vertel mij niks, ik werkte in de jaren zeventig bij de Sociale Dienst in Enschede, dus ik heb de teloorgang van de Twentse textielindustrie meegemaakt. En toen werd jouw vader plotseling lid van een etnische minderheid. Sorry Hassan.

Daar bleef het niet bij, nee, ik verhuisde naar Tiel en daar bleken bedrijven als Daalderop en De Betuwe (je weet wel van Flipje) ook veel Turken en Marokkanen in dienst te hebben. Volgens de toen heersende mening waren dat buitenlanders. Sommigen werkten hier ook op steenfabrieken in de buurt en dan mochten ze één keer per week naar de markt in Tiel. Dan waren het geen buitenlanders, maar buitenstaanders! Je vader heeft zich vast erg eenzaam gevoeld. Sorry Hassan.

Vrije geesten bedachten toen het begrip allochtoon, maar dat werkte niet zo goed, want dan moest je ook uitleggen wat autochtoon betekent. Nou dat moet je bij ons in de Betuwe niet proberen, onbegonnen werk. Dus werd het geprobeerd met Nieuwkomer of Nieuwe Nederlander en soms zelfs het verschrikkelijke Medelander. Ik schaam me nog voor die periode, er werd zelfs een wet ingevoerd: de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) en jouw vader moest na 20 jaar in Nederland ook ineens inburgeren. Sorry Hassan.

Maar nu zijn wij eruit, al die oude terminologieën kunnen in de prullenbak, jij bent een Turkse-Nederlander (let op het verbindingsstreepje!). Van harte gefeliciteerd, eindelijk wordt geaccepteerd dat je een Nederlander bent van Turkse afkomst. Wil je dit grote nieuws ook doorgeven aan Mohammed, die nu een Nederlander is van Marokkaanse afkomst? En nogmaals mijn excuses dat ik je vorige week nog een allochtone vriend noemde. Want je bent nog steeds een vriend, maar gelukkig niet meer een allochtoon. Sorry Hassan.

Wil je de hartelijke groeten doen aan je vader in Kayseri?

#*#

Schrijver: Watze Elgersma, 12 januari 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 11 stemmen 716Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Steffie
Datum:
21 januari 2007
Dit is mijn eerste tien die ik heb gegeven of was het de tweede. Ik weet het niet meer. Ik heb het met plezier gelezen

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)