Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tot stof zult gij wederkeren

De Amazone wordt bemest door de Sahara lees ik in Intermediair (12 januari 2007). Het gebied wat het minst vruchtbaar lijkt is de belangrijkste bron van mineraal voedsel van één van de vruchtbaarste gebieden. Heel de Sahara? Nee, één bepaald gebied ten noordoosten van het Tsjaadmeer. Daar ligt een laagvlakte tussen twee bergachtige gebieden en dat levert precies de goede windrichting op. Daardoor waait er per jaar zo’n 50 miljoen ton stof vanuit de Sahara naar het Amazonegebied en dat stof fungeert als mest.

Ongelooflijk toch dat het evenwicht op deze planeet van zulke relatieve kleinigheden aan elkaar hangt. Ergens in de Sahara staat de wind de goede kant op en het grootste oerwoudgebied ter wereld kan blijven bestaan.

Mijn pessimistische kant denkt: wat zijn wij arrogant om zoiets gecompliceerds uit het evenwicht te brengen en dan ook nog te denken dat we het wel weer kunnen herstellen. Als het van zulke kleinigheden aan elkaar hangt, dan zijn we er gegarandeerd geweest. Mijn optimistische kant denkt: als het zo in elkaar zit, dan vindt het systeem altijd wel weer een nieuw evenwicht, ook als wij als mens het verpesten. Of dat een evenwicht is waarbij de mens nog kan bestaan is natuurlijk weer een heel andere vraag.

#*#

Schrijver: Yvonne de Bruin, 25 januari 2007


Geplaatst in de categorie: milieu

1.9 met 11 stemmen 802Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)