Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

B. B. met R.

Het hoge woord moet er nu toch maar eens uit, Friezen en Groningers, dat is eigenlijk water en vuur. Mijn, overigens geweldige, schoonzoon met Groningse roots, heeft nogal wat te verduren gehad van mij, stijfkoppige Fries. Hij probeerde ons te overtuigen van de geweldige Groningse kookgewoonten en kwam ooit eens met pofferd op de proppen. Dat schijnt een oud-Gronings gerecht te zijn met de smaak van pannenkoeken, maar dan anders!

Dat brengt mij wel op allerlei andere gerechten uit grootmoeders tijd, u kent daar vast veel meer voorbeelden van: Zure Zult, Bloedworst, Hete Bliksem, Griesmeelpudding, Drie-In-De-Pan, enz. Kortom, zeg mij wat u eet en ik zeg u wie u bent. Tegenwoordig valt dat nog niet mee, want we halen al gauw wat van de Chinees, maken even een ommetje langs MacDonalds of scoren een patatje oorlog.

Nee, vandaag de dag kun je met die oude gerechten niet meer aankomen, want dan is het geen patatje oorlog, maar echt oorlog. En dan duikt er opeens het mysterieuse B. B. met R. op. De ouderen onder ons krijgen dan meteen associaties met een populair liedje uit de jaren zestig van Max Woiski sr. Deze musicus maakte destijds met dit liedje veel furore: “B. B. met R. dat is bruine bonen met rijst”. Het was een Surinaams gerecht uit grootmoeders tijd, dat vaak op maandag (wasdag) werd gegeten, omdat het eenvoudig en snel te bereiden was.

Vandaag is B. B. met R. een gerecht van een geheel andere receptuur, namelijk van een nieuw kabinet dat weinig overeenkomsten vertoont met grootmoeders tijd. We kenden ooit de Paarse variant, er werd gespeculeerd over een Staphorst-variant, zelfs de wizzard of Oss dook heel even op, maar op ons staatsmenu staat binnenkort B. B. met R.: eenvoudig en snel te bereiden. De hoofdbestanddelen zijn: een blik bruine bonen en 100 gram rijst. Voor de rest moet u maar even wat gaan googelen, daar zijn andere websites voor.

Nee, u hebt het allang begrepen, binnenkort krijgen wij allemaal B.B. met R. op ons bord: Balkenende, Bos met Rouvoet. Of dit gerecht eenvoudig en snel te bereiden was, dat staat nog te bezien. Of het eten u zal smaken, zal in hoge mate afhangen van uw persoonlijke voorkeur, misschien gaat u bij nader inzien toch liever voor een patatje oorlog. En of het u uiteindelijk goed zal bekomen, ach met bruine bonen weet je het eigenlijk bij voorbaat al.

#*#

Schrijver: Watze Elgersma, 2 februari 2007


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 20 stemmen 752Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)