Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Opgeruimd

Op een grijze zondagochtend sta ik om vijf voor twaalf te wachten tot de Bijenkorf open gaat, samen met ongeveer twintig andere mensen. Eenmaal binnen blijkt dat je rustig kunt winkelen als je de eerste bent. Maar ik ben niet gekomen om te winkelen.

Vandaag geeft Zamarra Oomes-Kok een workshop opruimen en ik ben nieuwsgierig hoe ze dat doet, omdat ik zelf ook dergelijke workshops geef. Oomes-Kok heeft Opgeruimd! geschreven, het ultieme organizing boek, zoals de ondertitel luidt. Op de meubelafdeling is een katheder opgezet en de bezoekers mogen plaatsnemen op de stoelen en banken die voorhanden zijn. De workshop zou om twaalf uur beginnen, maar de schrijfster is te laat. Geen erg opgeruimde start.

Tien minuten later is ze er en de workshop begint. De bezoekers stellen vragen over de post en hun volle zolder en Zamarra geeft praktische tips om dit te lijf te gaan. Ze benadrukt dat je het jezelf makkelijk moet maken: als er een lade zit onder de salontafel kun je daar alles van de tafel ingooien en ziet het er in elk geval opgeruimd uit. Het is natuurlijk de vraag of je dan echt opruimt.

Ze blijkt ook erg streng te zijn, bij haar gaan kranten de volgende dag al weg, weekbladen na een week en maandbladen na een maand. Dat is natuurlijk een prima advies. Maar zou het niet zo zijn dat de bezoekers dat zelf ook wel weten? Dat het probleem juist is dat ze niet zo streng kunnen zijn voor zichzelf? En dat ze toch die krant bewaren, omdat ze hem nog willen lezen?

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het boek prachtig. Het is zo mooi dat ik inderdaad zin krijg om op te ruimen. En de tips zijn zinnig en praktisch. Maar mensen die veel spullen hebben weten in de meeste gevallen best dat ze die kranten weg moeten gooien en de post meteen uit moeten zoeken. Het punt is dat ze dat niet doen. En dat los je niet op met een boek en praktische tips alleen, daar is net iets meer voor nodig.

#*#

Schrijver: Yvonne de Bruin, 8 februari 2007


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.4 met 11 stemmen 654Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)