Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Haast je langzaam

Afgelopen dinsdag heeft de TGV een snelheidsrecord gebroken, ik geloof dat de trein zo’n 575 km per uur heeft gehaald. Langs de route stonden mensen te kijken en te juichen. In het algemeen hebben wij bewondering voor snelheid. Hoe sneller hoe beter. Het is een cliché om te zeggen dat tegenwoordig alles steeds sneller gaat en steeds sneller moet. Het vervelende van clichés is dat ze meestal waar zijn.

Neem de afgelopen dag, die eigenlijk mijn vrije dag is. Ik had zoveel te doen, dat ik mezelf niet eens tijd gaf om even op het balkon in de zon te zitten. Gelukkig werd ik nog net op tijd tot de orde geroepen en ben ik er toch nog even van gaan genieten.

Natuurlijk al mijn andere werk was heel belangrijk, maar waarom heb ik nou eigenlijk die vrije dag? Zoals een mens slaap nodig heeft, heeft een mens naar mijn mening ook zo nu en dan ledigheid nodig. Gewoon om een beetje voor je uit te staren en je onderbewuste het werk te laten doen. Met ons bewuste brein kunnen we namelijk maar een beperkt aantal factoren tegen elkaar afwegen, de grens ligt ergens tussen de zeven en de tien. Meer variabelen kunnen we niet aan.

Ons onbewuste kan echter oneindig veel variabelen rangschikken. We zeggen dan vaak dat we een bepaald gevoel hebben bij een persoon of bij een beslissing. Maar in werkelijkheid hebben onze hersenen alle voors en tegens keurig tegen elkaar afgewogen. We weten alleen niet dat dat gebeurd is.

Dat is ook de reden dat het helpt om iets anders te gaan doen als je vastloopt met een probleem. In je achterhoofd ga je gewoon verder met de oplossing en na een tijdje kan die je dan zomaar invallen. Dus als je me de volgende keer in de zon ziet zitten, dan ben ik niet aan het luieren, dan ben ik aan het werk.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 5 apr. 2007


Geplaatst in de categorie: tijd

1,9 met 15 stemmen 867Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
5 apr. 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Hoe meer snelheid, hoe meer haast.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)