Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

GEKERM IN DE BERM.

‘Bij een eenzijdig ongeval op de …..weg in … zijn twee mensen verdronken. Ze zaten in een auto die in de berm terecht kwam. Na een reactie van de bestuurder schoot de auto de weg over en belandde in het water. Toen reddingswerkers de personen uit de auto haalden, waren ze al overleden.’

Kort berichtje in de krant, grote gevolgen voor de nabestaanden.

Hoe het gekomen is, God mag het weten. Misschien had de bestuurder een pilsje op, misschien heeft hij te hard gereden.

Maar misschien is het ongeluk ook mede veroorzaakt doordat de berm te laag langs de weg ligt. Mij valt de laatste jaren op dat bermen steeds dieper naast de weg komen te liggen. Op vele wegen waar ik rijd houd ik mijn hart vast dat ik van het asfalt afschiet en in de berm terechtkom. Ook als fietser op buitenwegen.
De reden is eenvoudig aan te geven: telkens als de weg geasfalteerd wordt, wordt de afstand wegdek - berm met enkele centimeters vergroot.

Ik pleit er voor dat hoogteverschillen tussen weg en berm verdwijnen. Er zijn stenen voorzien van afwatergaten die een uitstekende uitloop van de weg naar berm garanderen.

Misschien zijn er veel te veel regels in Nederland. Maar deze regel over de afbakening van de weg mag er van mij wel bijkomen. Mogelijk kunnen alleen (de nabestaanden van) de slachtoffers hiervoor zorgen door de aanleggers en beheerders van de weg aansprakelijk te stellen voor de opgetreden schade met mogelijke vervolgschade. Die kan voor twee jonge kostwinners die hun leven verloren in de miljoenen lopen.

Het zou mij niet verbazen mij als er van dit soort ongelukken in Nederland enkele tientallen per jaar plaats vinden: als de schade voor de wegbeheerders in de tientallen miljoenen gaat lopen, zullen ze hun verantwoordelijkheid niet ontlopen en ferme maatregelen gaan nemen.

Schrijver: Dagschrijver, 13 mei 2007


Geplaatst in de categorie: verkeer

3.7 met 10 stemmen 532Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)