Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Privacy bestaat niet

Nederlanders malen niet om hun privacy. Het staat in de krant, dus er zal wel iets van waar zijn. Sterker, ik ben een van die Nederlanders die weinig begrijpt van ophef om privacy-aantasting. Wat is het eigenlijk? Vraag het 10 mensen en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Het enige wat duidelijk is dat het tot de rechten van de moderne mens behoort. Ik vermoed zo sinds de flower power, want daarvoor bestond privacy als burgerrecht niet. Het hele dorp en de dominee bemoeide zich met je privéleven. Veel verder kwam het trouwens niet, want de wereld was nog groot en internet nog een droom uit een Thunderbirds-serie.

In 2007 prostitueert menig landgenoot zijn hele hebben en houwen op tv en internet. Alle gordijnen open lijkt de Nederlandse volksaard. We tikken rustig ons doopceel in op het web in ruil voor een kortingsbon of een vage quiz met nog vagere prijzen.

Privacy lijkt vooral het recht om je anoniem te uiten op het wereldwijde web of langs andere communicatiewegen. Daar vind ik persoonlijk niet zoveel verdienstelijks aan. Onze vrijheid van meningsuiting wordt verkwanseld door anonieme etters die schelden, pesten en teiteren als tijdverdrijf beschouwen. De fraaiste paradox is toch wel dat uw zeperd, mijn uitglijder of de misstap van de schooljuf, morgen op You Tube kunnen worden gezet door een anonymus die zelf buiten beeld blijft. Geen Stijl!
Ik vind dat iemand met een mening daarvoor uit moet durven komen onder eigen naam.

En in een dictatoriaal land dan? U heeft een punt, maar Nederland is geen Cuba of Noord-Korea. En ik heb het hier niet over de spelregels van (burger)oorlog, voor zover daar iets over af te spreken valt.

Maar al die anti-terrorisme-maatregelen geven de overheid steeds meer macht, zal iemand nu denken. Waar. Dat de politie pubers en betogers op de bon slingert voor het niet hebben van een legitimatiebewijs is natuurlijk machtsmisbruik. Maar zo is het met alle wetten en regels, je kunt er een samenleving mee organiseren of treiteren. Burgers die vermorzeld worden door het systeem is van alle tijden. Dat heeft weinig met privacy te maken, maar met de kunde en de instelling van de uitvoerders en handhavers.

Persoonlijk zie ik veel meer in een samenleving met minder regels, en wetten die door iedereen begrepen worden. Je kan een burgerservicenummer als een Big Brother-uitvinding beschouwen, maar ook als een instrument waarmee de staat en zijn organen efficiënter werkt, u krijgt waar u recht op heeft en iemand anders niet meer kan frauderen.

Wie geen vertrouwen heeft in de overheid, krijgt het moeilijk, maar heeft toch nog het een en ander in eigen hand. Tenslotte hoef je niet op internet te surfen, kan je nog steeds zonder mobiel en een klantenkaart is ook niet nodig. Enquêteurs hoef je niet te woord te staan en voor je vaste telefoon kan je een geheim nummer nemen. Met dat laatste wordt u mijn vriend niet, maar dat leek u toch al niet verstandig na het lezen van dit ‘naïeve’ betoog.

Schrijver: Harry van Dooren, 23 mei 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 12 stemmen 549



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Corry
Datum:
23 mei 2007
Ik ben het volkomen met je eens!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)