Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Laat de boel de boel

Een paar weken geleden schreef ik hier dat het helpt om kleine stappen te nemen. Het wordt daardoor makkelijker om aan iets te beginnen, zoals lijnen, sporten of opruimen. Een kleine stap maakt het minder eng om te beginnen en daardoor zul je die eerder nemen. Het is eenvoudiger om nu een chocolaatje te weigeren dan om vijf kilo af te vallen. En als je maar genoeg chocolade weigert, val je uiteindelijk toch wel vijf kilo af.

Nu is wetenschappelijk aangetoond dat het ook helpt om af en toe een pauze te nemen en even niet zo streng voor jezelf te zijn. Rita Coelho do Vale heeft dit onderzocht. Je kunt je wilskracht langer aangespannen houden als je weet dat je een pauze mag nemen.

Dus af en toe een dagje wel lekker eten waar je zin in hebt. En soms wel een chocolaatje of een gebakje eten, een dagje niet sporten. Of, als het over opruimen gaat: af en toe een dagje lekker niks doen, een keer niet de afwas meteen opruimen of de was meteen wegstrijken. Net zoals wij vroeger altijd een keer in de week ‘makkelijk’ aten, dus iets wat snel was klaar te maken.

Als je soms de boel de boel laat, dan ben je blijkbaar de rest van de tijd beter in staat om het bij te houden. Het oude gezegde dat de boog niet altijd gespannen kan blijven is dus waar. Als u de volgende keer geen zin hebt, dan verwijst u gewoon naar dit onderzoek, u kunt wetenschappelijk onderbouwd lummelen.
Ik doe vandaag in elk geval niets meer.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 24 mei 2007


Geplaatst in de categorie: psychologie

1.7 met 16 stemmen 241Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)