Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Petanque

Jean-Pierre is duidelijk op leeftijd en een gewichtig persoon, ik schat zo’n 120 kilo schoon aan de haak. Zijn vrouw Marie doet in beide opzichten niet voor hem onder en met z’n tweeën vormen zij de kern van ons hoekje op de camping. Er kan hier niets gebeuren of het moet hun instemming hebben. Nu zijn zij van het tolerante Franse soort – c’est la vie is hun lijfspreuk – dus er kan veel bij ons op de camping.

Eén ding is echter strak gereglementeerd en dat is het dagelijkse spelletje petanque, nee, noem dat geen jeu de boules, dat is vloeken op het Franse dorpsplein. Jean-Pierre houdt het spel in de hand als een topscheidsrechter bij de Championsleage, niet streng en zeker niet rechtvaardig, want bij twijfelgevallen hanteert hij het meetlint op onnavolgbare wijze en sommige boules blijken op mysterieuze wijze plotseling geheel ergens anders te liggen, maar niemand durft het oordeel van Jean-Pierre in twijfel te trekken.

Verder is petanque een uiterst ernstige aangelegenheid, tijdens het gooien wordt er niet gedronken, tenminste niet door degene die moet gooien. De anderen daarentegen staan met het glas rode wijn in de hand allerlei nutteloze aanwijzingen te geven. Commentaar tijdens de wedstrijd is niet alleen toegestaan, het wordt door Jean-Pierre zelfs van harte aangemoedigd.

Zo is ons dagelijkse spelletje petanque een schoolvoorbeeld van Europese integratie, wij zijn blij met elkaar. Maar opnieuw de waarschuwing: dont try this at home. Er is maar weinig zo belachelijk als in Nederland petanque spelen. Er schijnen zelfs dwazen te zijn die zo verrukt zijn van dit spelletje, dat ze terug in Nederland een jeu de boulevereniging oprichten. Dan moeten ze uiteraard een eigen baan met clubgebouw hebben én subsidie van de gemeente. Een belachelijke zaak!

Net zoals fierljeppen alleen in Friesland beoefend moet worden en klootschieten in Twente, behoort petanque uitsluitend in Frankrijk gespeeld te worden, bij voorkeur onder het toeziend oog van een Jean-Pierre. A la semaine prochaine!

Schrijver: Watze Elgersma, 22 juni 2007


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.0 met 20 stemmen 612Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
22 juni 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Camping in Midden-Frankrijk, jaren 70.
Frans gezin dat iedere avond "petanquete".
Vast commentaar van vader, na elke worp van moeder:"Bien joué, maman!"

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)