Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oranje boppe

Foppe de Haan moet trainer worden van het grote Oranje. Dat zeg ik niet, nee, die stelling kwam ik in verschillende media tegen nadat het kleine Oranje de Europese titel had behaald. Ik word een beetje moe van stellingen in het algemeen en van dat soort stellingen in het bijzonder.

Foppe flikt het weer. Ook dat zou zomaar een stelling kunnen zijn, maar in dit geval was het een krantenkop die ik las in de krant van wakker Nederland. Ik word een beetje moe van sportkoppen in het algemeen en van Telesport-koppen in het bijzonder.

De Haan stal ongewild de show bij de huldiging van Jong Oranje. Meestal vormen voetballers het middelpunt bij dit soort feestjes, maar in zijn eigen Heerenveen was het de doorgaans zo bescheiden Us Foppe die alle aandacht kreeg. En opeiste. De huldiging was een Friese aangelegenheid met vooral Friese supporters, en dus hield de bondscoach ook maar een Friese speech. Alsof Heerenveen kampioen was geworden. Pardon, Jong Heerenveen.

Meneer Foppe verdient ergens wel een standbeeld. Doe het hem maar eens na: voor het tweede jaar achter elkaar Europees kampioen worden. Hoe kan zoiets? Nou, gewoon: door elk jaar een EK te houden. Er zijn altijd wel gekken te vinden die het willen uitzenden en die ernaar kijken. Als het volk bloemkolen wil, dan krijgt het bloemkolen.

Wat te denken van een Foppe de Haanplein? Bekt lekker, laten we wel wezen. Ik zie een keurig aangeharkt perkje voor me in Joure. Met veel vlaggetjes in de straat, zij het alleen als Friesland speelt. Na de overwinning op Noord-Holland kunnen die dan weer de kast in.

Maar even alle gekheid op een stokje: De Haan als opvolger van Van Basten? Dacht het niet. Een goed paard is nog geen goede ruiter, zei Adriaanse ooit. Ik vind een haan ook iets anders dan een goudhaan. Nee, Foppe moest maar niet gaan jobhoppen.

Schrijver: Quirijn Metz, 26 juni 2007


Geplaatst in de categorie: sport

3.5 met 8 stemmen 622Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Dinsdagschrijver
Datum:
26 juni 2007
Email:
q.metzhotmail.com
Moet ik kiezen uit 'ja', 'nee' en 'geen mening'?
Naam:
Meneer Foppe en het gedoe
Datum:
26 juni 2007
Email:
hvandoorenzonnet.nl
Is een negatief carièrre-advies voor Foppe niet net zo'n vermoeiende stelling als die van de wakkere krant van Nederland (16 miljoen meningen op dat kleine stukje aarde...)?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)