Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Opgelicht

Een van mijn eigenaardigheden is het internet afstruinen naar koopjes. Zo wist ik een half jaar terug via Marktplaats de hand te leggen op een alleszins betaalbare versie van Windows XP. Ik correspondeerde wat met de aanbieder,een keurige meneer die zijn e-mails ondertekende met een oer-Hollandse naam. Wellicht had mij een belletje moeten gaan rinkelen toen ik de gevraagde €50 moest overmaken op een bankrekening met een veel exotischere naam, maar het bleef stil in mijn hoofd. En het bleef ook stil toen ik na een week per mail vroeg waar de bestelling bleef. Ik deed nog twee vruchteloze pogingen, sloeg mijzelf voor de kop en ging door met de dingen van alledag. Opgelicht. Maar ach, 'you win some, you loose some'.

Omdat ik nog steeds mijn pc niet aan het draaien had, zocht ik verder op Marktplaats. Ik kwam weer uit bij een Rotterdamse aanbieder, weer een oer-Hollandse naam en weer dezelfde handel. Als een ware Sherlock Holmes, veinsde ik via een ander e-mailadres interesse. Weer keurig antwoord en de aanbeveling om het geld over te maken op, jawel, dezelfde exotische rekening. Beet! Zo onschuldig mogelijk informeerde ik naar een afhaalmogelijkheid en een telefoonnummer, waarop het contact resoluut werd verbroken.

Enkele slachtoffers hadden zich verzameld op de site van Opgelicht.nl. De naam van de rekeninghouder was steeds dezelfde, die van de aanbieder steeds een andere. Ik besloot aangifte te doen, om de onbekende medemens verder leed te besparen. Rond die aangifte is het zes maanden stil geweest, maar vandaag ontving ik een korte brief van de politie met een curieuze mededeling. De officier van justitie heeft namelijk besloten om de zaak niet te behandelen. Niet omdat hij het druk heeft, of omdat er groter onrecht in de wereld is, maar omdat er geen sprake is van oplichting. Jawel het staat er echt. Ik ben bedrogen en bestolen, maar niet opgelicht. Er is dus ook geen strafbaar feit.

Ben benieuwd hoe de Rotterdamse officier Roemeense nep-goudverkopers aanpakt. Die moeten toch welhaast recht hebben op een beloning omdat ze ook daadwerkelijk iets leveren.

Schrijver: Harry van Dooren, 27 juni 2007


Geplaatst in de categorie: misdaad

3.6 met 22 stemmen 1.065Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)