Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kaars voor je dubbele raam

Het lijkt erop dat er dit weekend geen groot concert is vanuit de Wembley Arena. De afgelopen weken was het steeds prijs, eerst Diana (met Duran Duran), toen Live Earth (met Duran Duran). Vroeger had je Live Aid, in 1985 (met Duran Duran), en toen we daarvan bijgekomen waren in de jaren negentig nog een heel klein lichtpuntje met het eerbetoon aan Freddy Mercury, waarbij bleek dat alleen George Michael recht deed aan de gestorven Queen-frontman. Zijn uitzonderlijk uitzinnige 'Somebody to love' zong-ie regelrecht de hemel in. In 2005 was er Live Aid II, met te veel locaties, te veel optredens tegelijk, een schim van het houwtje-touwtje georganiseerde origineel.

Het zijn geglazuurde herinneringen, opgehangen aan mijn eigen opgroeien, want voor Live Aid was er The Concert for Bangla Desh, was er Open het Dorp, was er menige goedbedoelde muzikale fancyfair. Het is van alle tijden, maar herinnering en bewustwording worden tegenwoordig groots aangehaald. Geen moment voor jezelf, maar knallen met z'n allen over de hele wereld tegelijk, laat het maar zien en laten we het vooral massaal en tegelijk beleven.

Terwijl de stoom uit de YouTube-servers slaat vanwege alle Live Earth-registraties die volop bekeken worden, denk ik aan de Zuinig met energie-commercial van enkele decennia geleden. Een kaars in de vorm van een wereldbol op tv. Aangestoken. Eén pool was al gesmolten. De kaars deed verder niet veel dan een klein beetje flakkeren met de vlam. Zuinig met energie. De boodschap was helder, de eigen bijdragen kwamen als vanzelf je gedachten in. Zonder Duran Duran.

Schrijver: Axel van der Ende, 12 juli 2007


Geplaatst in de categorie: milieu

2.0 met 5 stemmen 619Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)