Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Uit de pas

In Frankrijk heb je ze ook, malloten die dagelijks een stuk lopen van de Grande Randonnée, die lange afstands wandelingen van niks naar nergens. Deze week lopen ruim 42.000 gekken de Nijmeegse Vierdaagse, vorig jaar nog prominent in het nieuws omdat het toen een beetje warm was. Ieder jaar vraag ik mij weer af wat mensen toch bezielt om vier dagen lang 30, 40 of zelfs 50 kilometer te gaan lopen, terwijl er toch zoveel betere alternatieven voorhanden zijn.

Trouwens het is een volstrekt onnatuurlijke bezigheid, dat rechtop lopen, ons lichaam is er helemaal niet op gebouwd. Ja, de homo erectus, één van onze verre voorouders is er ooit mee begonnen, maar wij moesten nu toch wel beter weten. Onze soort, de homo sapiens, is dat rechtop lopen blijven volhouden, terwijl de meesten van ons beter gedijen als ze onderuit gezakt achter het stuur van een auto zitten. Of zittend op hun schouderbladen de verrichtingen gadeslaan van die farmacieklanten in de Tour de France. Rechtop lopen, rechtop zitten, rechtop fietsen, het lijkt mij allemaal gruwelijk vermoeiend en zelfs gevaarlijk voor de gezondheid.

Maar het kan nog erger. Toen ik - begin deze week - over de Waalbrug de aloude stad Nijmegen binnenreed, zag ik een bord met daarop de dwingende tekst: “Uit de pas lopen”. Deze waarschuwing werd ook nog in het Duits én het Engels weergegeven, dus het moest wel serieus zijn. Wat kon hier aan de hand zijn? Mochten de militairen tijdens de Vierdaagse niet meer marcheren? Was Thom de Graaf aan een persoonlijke kruistocht begonnen?

In een flits zag ik de muis en de olifant over een brug lopen, terwijl de muis zei: ‘wat stampen wij lekker’. Over de Waalbrug bij Nijmegen moet uit de pas worden gelopen, waarschijnlijk omdat het stampen bepaalde gelijkmatige trillingen veroorzaakt, waardoor die ouwe, smalle rotbrug wel eens zou kunnen bezwijken. Nou ja, als dat zou kunnen…

Maar goed, dat ‘uit de pas lopen’ is eigenlijk een opdracht die voor iedereen en voor altijd zou moeten gelden. Niks ‘links-rechts-links-rechts’ en zeker niet recht-door-zee, gewoon je eigen gang gaan, soms eens een beetje slenteren, dan weer stevig doorlopen en dan ineens weer blijven staan. Om je te verwonderen, om te genieten, om even achterom te kijken. Want er is in onze gekke wereld maar één belangrijke opdracht en die staat deze week op de Waalbrug in Nijmegen: “Uit de pas lopen!”

Schrijver: Watze Elgersma, 20 juli 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 15 stemmen 553Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Jerry Panday
Datum:
4 augustus 2007
Email:
jerrypandayhotmail.com
Geert Kruideren is duidelijk nooit in de Himalaya geweest.
Jammer voor hem!
Naam:
geert kruideren
Datum:
23 juli 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Helemaal lopend naar de Himalaya, Jerry?
Naam:
Jerry Panday
Datum:
21 juli 2007
Door het lopen van, bijvoorbeeld, een Grande Randonnée, de Inca-trail of het Annapurna-circuit kan een mens in trance of in ieder geval in hogere sferen geraken. Daar is niets mallotigs aan. Omdat Watze zo iemand niet begrijpt, verslijt hij hem voor ´malloot´. Zo makkelijk is dat. Maar ach.
Eerst naar de Himalaya gaan, naar dat majestueuze gebergte - dan stil worden. Dat gaat helemaal vanzelf. Daarna praten we verder.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)