Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De wet van de traagheid

Het meest lastige is toch altijd weer om in beweging te komen. Om te beginnen met opruimen, met bewegen of met wat dan ook, eigenlijk. Ik heb zelf ook de neiging om dingen uit te stellen en om eerst een beetje te gaan rommelen met mail of de krant te gaan lezen. Dat zijn dingen waar ik me niet voor hoef in te spannen.

Het is ook niet zo gek, je hebt de natuurkunde tegen je. De eerste wet van Newton luidt: Een voorwerp waarop geen resulterende kracht inwerkt, is in rust of beweegt zich rechtlijnig met constante snelheid voort. Dit wordt ook wel de wet van de traagheid genoemd.

Dit betekent dat voorwerpen het liefst hun bestaande bewegingstoestand willen behouden. Als ze stilstaan, blijven ze stilstaan en als ze bewegen blijven ze makkelijker bewegen. Als je die toestand wilt veranderen, dan kost dat kracht.

En de wet van de traagheid geldt ook voor mensen: als je eenmaal op de bank voor de tv hangt, dan word je steeds suffer en heb je steeds minder zin om op te staan en wat dan ook te doen. Maar de wet van de traagheid zegt ook dat het makkelijker is om in beweging te blijven, als je eenmaal in beweging bent. Dat kun je gebruiken. Je hoeft jezelf dus maar één keer van die bank te slepen en iets te gaan doen, daarna is het makkelijker om bezig te blijven.

Meestal begin ik dan toch wel met even rommelen, maar daarna overtuig ik mezelf ervan dat ik toch echt die eerste stap moet nemen en aan die column moet beginnen: gewoon achter de computer gaan zitten, Word openen en iets opschrijven. En als het dan lastig is om te beginnen, dan schrijf ik daar toch gewoon over.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 19 juli 2007


Geplaatst in de categorie: welzijn

1.6 met 5 stemmen 612Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)