Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De schennispleger

Majesteitsschennis is zo’n woord dat bij bromsnor hoort. Niet van deze tijd. Wie de koningin verrot scheldt, pleegt schennis. Prachtige uitdrukking, nauwelijks te bevatten. Hans Teeuwen is een koninklijke schennispleger. Zoals hij op het podium Beatrix te grazen neemt… oeioeioeioei.
Moet je op straat niet proberen, zo ondervond onlangs een man die ruzie kreeg met de veldwachter. Daarbij schijnt de vlegel omstandig te hebben uitgelegd wat hij met hare majesteit zou doen als hij haar in haar bleke koninklijke blootje zou tegenkomen. Oeioeioei, dat zou me een beurt geworden zijn. Maar daar stak de koddebeier zijn stokje voor. Uitgesproken gedachten over de penetratie van het koninklijk geslacht, dat kan zelfs in de normen- en waardenloze 21ste eeuw niet. Dat was de rechter met hem eens, al vond hij dat zowel de politie als het koningshuis tegen een stootje moeten kunnen, dit ging te ver: €400 boete.

Er waait een frisse wind door het land. Wie te vaak en te veel zijn vinger opsteekt naar de sterke arm, moet lappen of brommen. ‘Loser’ roepen mag ook niet meer. Twintig jaar geleden had ik gespuugd op dergelijke ‘machtsmisbruik’, maar nu als steeds rechtser wordende 40-plusser, zie ik er wel wat in en word ik juist een beetje misselijk van mensen die de opgestoken vinger en schelden verdedigen als het laatste restje vrije meningsuiting dat we nog hebben.

De burger heeft recht op een grote mond, las ik onlangs in mijn krantje en ik vroeg me af waarom je dat zou willen onderschrijven. Natuurlijk heeft de burger recht om te spreken, recht om zijn zegje te doen en moet het hem worden vergeven wanneer hij het opperwezen vervloekt als hij zich met een hamer op zijn duim slaat. Maar heeft die burger niet evenzeer de plicht te wachten als het stoplicht op rood staat? Doe je dat niet, dan riskeer je een reprimande of een bekeuring. En je hoeft van mij geen dankjewel te zeggen tegen de diender die je op de bon slingert, maar hou je vingers en je verwensingen voor je.

Sinds Hirsi Ali – of misschien was het Theo zelf wel - is vrijheid van meningsuiting synoniem aan het recht om te beledigen. Ergens in de verte weet ik dat je in het uitwisselen van gedachten geen rekening kunt houden met de lange tenen van sommigen. En zolang je er niet op uit bent iemand moedwillig te kwetsen, kan het je niet verweten worden dat de ander zich beledigd voelt.
Maar beledigen als doel… Ik woon toch liever in een land waar het niet gewoon is om elkaar steeds verrot te schelden, bij de minste of geringste ergernis vingers te trekken of –erger – er maar op los te slaan. En ik beschouw het zeker niet als een verlies van mijn vrijheid als de betrapte schennispleger lik op stuk krijgt.

Zolang ik kan schrijven dat dit land heel goed zonder koningshuis kan, en hard kan lachen om Hans Teeuwen zonder opgepakt te worden, zit het met die vrijheid van meningsuiting wel goed.

Schrijver: Harry van Dooren, 1 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.8 met 15 stemmen 785Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
1 augustus 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Here here!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)