Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Straf & beloning

De benzine is duur, de wegenbelasting hoog, de wegen te smal, het asfalt te schaars, parkeertarieven schandalig en de stoplichten altijd rood. Toch schuiven er dagelijks meer mensen aan in de file en staan we met zijn allen vaker en langer stil. De moderne mens is niet uit zijn auto te branden. Of toch? Tussen Zoetermeer en Den Haag konden 340 automobilisten een beloning krijgen van €5 per rit als ze buiten de spits zouden reizen. Niet met de trein, maar gewoon met de auto. Ongeveer de helft bezweek voor het lokkertje. Onderzoekers tevreden over de proef. Geld stuurt de mens wel degelijk…een beetje.

Een omgekeerd experiment boeit mij veel meer. Want als dit werkt, gaat rekeningrijden inslaan als een bom. Dus niet van die lullige accijnscenten, maar gewoon een dubbeltje per kilometer; dubbeltarief in de spits en gratis na 20 uur.

Maar polderpsychologen zijn niet zo voor het strafmechanisme. Gewenst gedrag moet worden beloond, dus laten we er nog maar eens een subsidie tegenaan gooien.
Zo vroeg het platform Detailhandel direct om overheidssteun nadat onderzoek had uitgewezen dat de beveiliging van veel winkels te wensen overlaat. Er moest maar een belastingkorting komen voor ondernemers die de beveiliging zouden verbeteren.
De Bovag deed hetzelfde toen een brancherapport uitwees dat het goed gaat met de elektrische fiets, maar dat hij voor veel mensen te duur is. Als de aanschafprijs met een subsidietje omlaag zou gaan, gaan veel meer mensen met de elektrische fiets naar het werk - of boodschappen doen - en zouden ze de auto laten staan. Gelooft u het?

Inderdaad ik ben niet zo’n fan van subsidies. Het zijn kunstmatige prikkels die afhankelijkheid veroorzaken en zelden tot een initiatiefrijke dynamiek leiden. Op alle niveaus ontstaat rond de subsidiepot een door boekhouders geleide dans, die ervoor zorgt dat de steun een substantieel deel van het inkomen wordt.

Ik mag als kersverse ondernemer gebruikmaken van verschillende startersregelingen en ik ben blij dat mijn boekhouder de indruk wekt te weten wat de spelregels zijn. Maar liever had ik geen boekhouder nodig. Geen aftrekposten en een verlaagd belastingtarief, lekker overzichtelijk. Het zou mij er niet van hebben weerhouden om voor mezelf te beginnen.

Ik vermoed dat er voor overheden best redenen zijn om af en toe een helpende hand te reiken om een nuttig initiatief op de rails te krijgen, maar als 20.000 organisaties in Nederland afhankelijk zijn van subsidies, als Amsterdams raadsleden de besturen van hun eigen clubs spekken uit de subsidiepot, als Nederland Europa doet geloven dat Flevoland een onderontwikkeld gebied is waarvoor Europese steun nodig is, dan zijn we verkeerd bezig.

Schrijver: Harry van Dooren, 15 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: politiek

4.3 met 9 stemmen 558Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert.kruideren
Datum:
15 augustus 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Je verdient subsidie om dit standpunt in bredere kring uit te dragen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)