Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lijstjes

Ik ben dol op lijstjes. Als herstellende controlfreak wil ik nou eenmaal graag de illusie hebben dat ik grip heb op de wereld. En lijstjes helpen me daar bij.

Het meest voor de hand liggende lijstje is misschien wel het boodschappenlijstje. Maar daar stopt het niet mee: ik heb ook een lijst met mogelijke maaltijden. Die helpen me om te kiezen wat we de komende week gaan eten. En dat kan ik dan weer op de boodschappenlijst zetten.

Daarnaast heb ik natuurlijk een to do lijst. Daarop schrijf ik wat ik vandaag wil doen. Het lekkere daarvan is dat ik af kan strepen wat ik gedaan heb. Dat voelt goed, alsof ik daadwerkelijk iets bereikt heb, ook al staat er een totaal onbelangrijke taak op.

Voor de langere termijn heb ik een lijst met acties die ik dit jaar wil uitvoeren. Dat zijn vooral doelen die ik mezelf heb gesteld voor mijn bedrijf. Daar heb ik dan ook nog een soort volgorde in aangebracht, zodat ik weet wat eerst moet en wat daarna komt. Ook die kan ik af en toe wegstrepen. En van deze lijst haal ik dan weer taken die ik op m’n to do lijst zet. Als ik dat niet doe, dan kom ik nooit aan mijn doelen toe, omdat mijn to do lijst dan vol staat met andere dingen.

Het handige van mijn lijst voor de langere termijn is dat ik niet steeds na hoef te denken wat ik ook al weer moet doen om mijn uiteindelijke doel (een bloeiend bedrijf) te halen. Dat is een ander voordeel van lijstjes: als ik het opgeschreven heb, dan kan ik het loslaten. Het staat immers op een lijst, dus ik vergeet het niet meer. Voor een controlfreak wel zo handig.

En tot slot heb ik gemerkt dat de kans groter is dat ik iets daadwerkelijk ga doen als het opgeschreven is. Anders blijft het me maar aanstaren vanaf die lijst: ik had het me voorgenomen, maar ik doe het niet. Dat is vervelend. Dan bedenk ik nog een keer of ik het echt wil en zo ja, dan doe ik het gewoon. Dan kan ik het tenminste lekker wegstrepen.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 16 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: tijd

1.6 met 11 stemmen 544Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)