Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Van mijn stoel gevallen.

Door weinig zaken val ik van mijn stoel.

Niet door de marginalisering van de VVD, waarbij onder de minder scherp wordende blik van ex-voormannen op de eerste rij de invloedrijke conservatief-liberale partij van weleer tot een marginale liberale partij in de grootte van D66 wordt teruggebracht. Door een ‘partijleider’ die in de terminologie van Harry Mulisch een absolute leeftijd heeft van 80+.

Ruim baan dus voor een conservatief-liberaal netwerk onder aanvoering van de jeugdige Rita Verdonk, die de komende jaren de politieke agenda gaat bepalen.

Ik val ook niet van mijn stoel als angry old Jan Pronk de voorman van het kabinet Balkenende een leugenaar noemt. Als de mogelijk nieuwe voorzitter van de PvdA kan hij met Wouter Bos een uitstekend duo vormen. Hij de idealist, Wouter de pragmaticus. En het doet Jan pijn dat in de praktijk niet onderzocht kan worden onder welke voorwendselen Nederland door Balkenende de Bush-ellende is binnengeloodst. Gooi het er maar uit, Jan! En laat Wouter er maar zuinig bij kijken.

Ik val ook niet van mijn stoel als er oppositie komt binnen de SP. Hoog tijd.

Ik val ook niet van mijn stoel als het Nederlands elftal een voetbalvertoning verzorgt waarvan de commentatoren brood met bloedworst lusten. Marco kan het nog niet beter als coach: basta.

Ik ben wél van mijn stoel gevallen toen ik las dat een achttal twintigjarige Israëliërs onder leiding van Eli Buanitov een neo-nazistisch bolwerk hebben opgezet. Ze hebben een synagoge bij Tel Aviv met hakenkruizen beklad, ze hebben homoseksuelen, drugsverslaafden, orthodoxe joden, gastarbeiders gemolesteerd.

Deze onvoorstelbare vorm van geweld kan geplaatst worden in een breder kader van geweld, dat Israël kenmerkt.
Ik denk aan het structurele geweld van de Israëliërs tegenover de onderliggende Palestijnen. Aan het geweld van de ultra-orthodoxen, die zich met hand en tand en hakenkruizen (!) verzetten tegen liberale maatregelen als gelijkberechtiging van homoseksuelen, het openen van winkels op de sabbat. Zij schrikken er dan niet voor terug politieagenten uit te maken voor nazi’s.

Het lijkt mij niet zo verheffend een uitgebreide discussie te gaan voeren wie exact joods is en vervolgens het staatsburgerschap te ontnemen aan personen van wie de moeder niet joods is.

Ik denk dat Israël er goed aan doet om het geweld tegenover wie dan ook een halt toe te roepen en de kansloze Palestijnen en immigranten een volwaardige plaats te gunnen.

Schrijver: Dagschrijver, 16 september 2007


Geplaatst in de categorie: geweld

3.6 met 12 stemmen 638Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)