Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Niet vergeten

Heeft u ook die Zomergasten gezien met de hersenwetenschapper Christine van Broekhoven? Persoonlijk vond ik dat de meest indrukwekkende van de serie, dit jaar. Wat een gedreven en bevlogen vrouw is dat! Nadat ik deze uitzending had gezien viel mijn oog een aantal keren op artikelen over hersenen en hoe die gezond te houden.

Het lijkt er namelijk op dat je daar wel degelijk zelf iets aan kunt doen. Twee dingen komen steeds terug: nieuwe dingen leren en lichaamsbeweging.

De Amerikanen overdrijven dit natuurlijk weer mateloos door allerlei dvd’s op de markt te brengen met ‘braingym’. Maar dat is niet genoeg. Weliswaar hou je je hersenen in beweging met puzzelen, maar die wennen daar aan. Na een tijdje kennen ze het trucje wel en is het niet spannend genoeg meer. Het beste werkt het om echt iets nieuws te doen, zoals een nieuwe studie oppakken, een taal leren of een bedrijf beginnen. Iets doen waar je geen kaas van hebt gegeten, waar je echt nieuwe dingen over jezelf leert.

Daarnaast schijnt het ook goed voor je hersenen te zijn om lichamelijk in beweging te blijven. De extra zuurstofopname en de activiteit helpt niet alleen om beter te denken, de hersenen worden er zelfs groter van. Het aloude spreekwoord ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ is hiermee nog maar eens bevestigd.

Als ik nou naar yoga ga, dan leer ik iets nieuws én ik ben in beweging. Zouden dat twee vliegen in één klap zijn of zou het zo niet werken?

Schrijver: Yvonne de Bruin, 20 september 2007


Geplaatst in de categorie: lichaam

1.6 met 7 stemmen 598Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
20 september 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Als het écht zo werkt, zou je zelf het antwoord moeten kunnen geven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)