Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De wet van de chaos

Wij hebben een grote tafel, maar het lijkt wel alsof hij toch altijd vol ligt met van alles en nog wat. Hetzelfde geldt voor mijn bureau, altijd te klein. In feite lijkt elk horizontaal oppervlak wel stapels aan te trekken. Rommelmagneten zijn het. Als je er niet actief op let, dan liggen ze zo weer vol met spullen. Spullen die ‘even’ neergelegd zijn, nog te lezen post, kranten, folders, tassen zelfs.

Het is de wet van de chaos: als je niets doet, dan wordt het vanzelf een bende. Netjes geformuleerd is dit de tweede wet van de thermodynamica: de entropie van een geïsoleerd systeem dat niet in evenwicht is zal altijd stijgen. Het betekent dat zelforganisatie in een chaotisch systeem alleen mogelijk is als er energie wordt toegevoegd. En die energie moet ergens vandaan komen, van mij.

Oftewel: als je je tafel netjes wilt houden dan kost dat altijd energie, anders neemt de chaos vanzelf toe. Het is geen opwekkende gedachte. En hetzelfde geldt eigenlijk voor mijn hele huis: als ik niet af en toe stofzuig en afstof wordt het vanzelf een rommeltje. Bijhouden is echt de enige methode. Nog een geluk dat mijn huis geen geïsoleerd systeem is, er is gelukkig contact met de buitenwereld. Dat betekent dat ik er dingen uit kan gooien, waardoor de chaos weer afneemt. Al is het maar tijdelijk.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 25 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: welzijn

1.7 met 10 stemmen 543Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)