Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Scholierenprotest

Afgelopen maandag had ik mijn kleindochter van dertien aan de telefoon. Ik vroeg natuurlijk of ze nog mee had gedaan aan de demonstraties van de scholieren. Het was immers wereldnieuws, dit scholierenprotest. Nee, het waren geen studentenrellen, tegenwoordig weten de media gelukkig het onderscheid te maken tussen scholieren en studenten. Nog even voor de duidelijkheid: scholieren zijn vooral aan het puberen en (soms) bezig met leren en studenten willen in hun spaarzame vrije tijd nog wel eens studeren.

Ook bij ons in de Betuwe, trokken kinderen van dertien en veertien in protest op naar het centrum, was er op maandag toch eindelijk eens wat te doen in ons ‘dorp’. Het schijnt een beetje uit de hand te zijn gelopen, ja, wat wil je, de Aldi is vlak bij het Lingecollege en de eieren zijn daar spotgoedkoop. In de Tweede Kamer wordt waarschijnlijk al gewerkt aan een wetsvoorstel om supermarkten - net als koffieshops - te verbieden om zich binnen een straal van 50 meter van een middelbare school te bevinden.

Een domme verslaggever vroeg de demonstrerende kinderen naar de bedoeling van hun actie. Hij liet daarmee zien dat hij destijds op de middelbare scholen ook niet erg goed had opgelet. Pubers van dertien, veertien, die vraag je niets, die verdraag je. Gewoon wachten tot ze de leeftijd des onderscheids hebben bereikt en dan verder gaan waar je gebleven was. De verslaggever kreeg dus de voorspelbare, nietszeggende antwoorden, waarmee opnieuw werd aangetoond, dat straatinterviews helemaal niets toevoegen.

Maar goed, bij ons in de Betuwe, hadden ze de joker ingezet, onze burgemeester. Toen het jonge volkje een tijdje in de binnenstad had rondgeklierd, werden ze naar een grasveld bij de school gedirigeerd, waar de burgemeester hen burgervaderlijk toesprak. Hij beloofde om samen met een paar scholieren een protestbrief te schrijven aan de minister, als de kinderen weer rustig naar hun schoolbankjes zouden terugkeren. En zo gebeurde het.

Nog even aan mijn dochter gevraagd, hoe zij met het scholierenprotest was omgegaan, als lerares Nederlands op datzelfde Lingecollege. Zij was gewoon met de rug naar de deur gaan staan en had iedereen verboden om de klas te verlaten: ‘We hebben nu gewoon les, tenzij iemand mij kan vertellen waar dit protest over gaat’. U begrijpt het al, de Nederlandse les ging gewoon door. Hulde!

O ja, mijn kleindochter van dertien is maandag gewoon naar gym gegaan, haar verklaring? ‘Je denkt toch niet dat ik aan die onzin mee doe, daar wil je toch niet bij horen, het leken wel allemaal hooligans’. Ook hulde!

Schrijver: Watze Elgersma, 30 nov. 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,2 met 12 stemmen 463Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Sarah Weiss
Datum:
1 dec. 2007
Dit protest was voor mijn oude school volledig zinloos. De reden voor mij om het 1040-beleid in te voeren is om de hangjongeren tegen te gaan. Verder is het beleid volkomen zinloos, als de kids geen les willen hebben, spijbelen ze wel of zitten in de klas niet op te letten en de vrede te verstoren.
Geen slimme zet van het bestuur!
Naam:
Happyturf
Datum:
30 nov. 2007
Email:
henkvanblijderveenzonnet.nl
Watze, ik kan merken dat de stempel die door jou op de opvoeding is gezet zwaar heeft doorgedrukt. In ieder geval tot in het tweede geslacht en hoogstwaarschijnlijk nog wat verder. Ook daarvoor, om in jouw woorden te spreken, hulde. Een beetje gezond verstand is in deze wereld meer dan welkom!Ik heb je column met plezier gelezen.

Naam:
geert kruideren
Datum:
30 nov. 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Dat zijn de toekomstige Wilders- en Verdonk-stemmers, Watze!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)