Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Buikje

Daar sloof ik me nu tweemaal per week voor uit in de sportschool - anderhalf tot twee uur lang - fietsen, lopen, crossen, etc. en daarna ook nog eens speciale oefeningen om de rug- en buikspieren te trainen. Minstens een liter transpiratievocht raak ik wel kwijt op zo’n ochtend, die ik overigens moeiteloos weer aanvul met een paar flesjes aanmaaklimonade. Ja, sinds ik een aantal jaren geleden werd geveld door een bijna-hernia, gaat bij mij alles uit de kast.

Toch lukt het mij niet om mijn lichaamsgewicht een paar kilootjes omlaag te brengen, integendeel, na erg gezellige Kerstdagen en een niet minder plezierige Jaarwisseling – waarbij ik overigens kansloos heb verloren met sjoelen – laat de weegschaal onverbiddelijk de waarheid zien. Alweer gegroeid en ik weet ook waar die kilo’s zitten: in mijn buikje, nou ja, zeg maar gerust, buik!

En dan opeens verschijnt er een artikel in mijn lijfblad Trouw. Ja, die krant had ook nog iets anders te melden op 2 januari 2008, maar over Benoemen en Bouwen en de ‘VerWildering’ van onze samenleving hebben we het nog wel een andere keer. Bijvoorbeeld over het ontbreken van allochtone ondertekenaars. Het is zeker niemand opgevallen dat ook mijn goede vriend Zeynel Akyar zijn naam heeft geplaatst, nou ik beloof u, ik kom er op terug!

Maar nu naar het artikel dat mijn aandacht trok: “Langere levensduur bij overtollige kilo’s”. Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) – nog nooit van gehoord - meldt dat oudere mannen met overgewicht gemiddeld langer leven dan seksegenoten die niet met overgewicht te kampen hebben. Het extra vet rond hun botten beschermt hen tegen heupbreuken na valpartijen en zij leven gemiddeld 1,5 jaar langer.

Kijk, dat is nou een positieve manier om het jaar 2008 te beginnen, geen gezeur over Sonjabakkeren, geen straftraining in de sportschool, maar gewoon, accepteren dat je bent zoals je bent. Op de dag dat deze column op www.nederlands.nl staat, is mijn lijf 63 jaar geworden, ja mijn geest mag dan nog wel jong (?) zijn, maar ik heb wel een buikje en dat is verrekte lastig als je een jasje of een overhemd wilt kopen.

Ooit heeft een lieve dame van Indonesische afkomst mij de toekomst voorspeld: ‘Ik zou minstens tachtig jaren oud worden’. Dankzij het NIDI mag ik daar nog minstens anderhalf jaar aan vastknopen, dus jullie zijn nog lang niet van mij af! Ik kan nog bijna twintig jaar vooruit, als dat geen positieve toekomstverwachting is voor 2008, dan weet ik het ook niet meer… dus, nu alleen nog maar dat buikje zien kwijt te raken!!!

Schrijver: Watze Elgersma, 4 januari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 18 stemmen 577Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Frank
Datum:
4 januari 2008
Email:
frankfvankeerenhotmail.com
Van harte gefeliciteerd.
En die jaren gunnen we je allemaal.
Naam:
geert kruideren
Datum:
4 januari 2008
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Proficiat, Watze.
En je vooruitzicht is goed, want dat draag je altijd bij je.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)