Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oud zeer en nieuw flinks

De Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper heeft in zijn nieuwjaarstoespraak ‘een stringenter beleid' aangekondigd. De alles-moet-kunnenperiode is wat de Amsterdamse korpschef betreft definitief afgesloten. Het Amsterdamse korps kiest voor ‘een on-Nederlands Zero Tolerance-beleid'.

De Nederlandse politie heeft de naam 'een praatpolitie' te zijn. Bemiddelen en signaleren staan hoog in het blauwe vaandel. Vorige week werd in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld een opmerkelijk omslagpunt bereikt. Het kwam tot een harde confrontatie tussen de politie en allochtone jongeren. Aanleiding: een brandje in de prullenbak bij een speelplaats. Er waren al langer klachten over overlast door rondhangende groepen jongeren.

Even voor de duidelijkheid: bovenstaande regels heb ik niet zelf geschreven (ik ben tenslotte geen burgemeester van Maasdriel). Ze komen uit een NRC-commentaar. De oplettende lezer had vast al opgemerkt dat er iets niet klopt. Jelle Kuiper is al drie jaar hoofdcommissaris af in Amsterdam. En als er vorige week al relletjes waren in Overtoomse Veld, dan was dat geen landelijk nieuws.

De geciteerde woorden komen uit een nieuwjaarstoespraak uit 1998, maar de voornemens lijken als twee druppels water op de plannen die een aantal korpschefs afgelopen week ontvouwden: zero tolerance. Het vertrouwen in, en het respect voor de wethandhavers en hulpverleners moet worden hersteld.

Zero tolerance heeft in de afgelopen 10 jaar klaarblijkelijk niet veel effect gesorteerd, want de tegenstellingen en confrontaties lijken alleen maar te zijn verergerd.
Zero tolerance is het holle politieke antwoord op het betekeningloze respect dat de straatschoffies eisen.

Mijn pessimistische voorspelling is dat ik volgend jaar gerust oud-premier Wim Kok van stal kan halen die al in 1994 ‘nul tolerantie’ predikte. Toen was de tirade weliswaar gericht tegen het werkschuwe tuig dat onze maatschappij ontwrichtte. Maar vervang ‘werkloze’ door ‘allochtone hangjongere’ en de speech is weer helemaal bij de tijd.

Van Kooten en de Bie noemden deze retoriek ‘nieuw flinks’ en ook dat etiket past naadloos op het huidige tijdsgewricht. Bekijk vooral het fragment uit Keek op de Week op YouTube. Oud zeer, maar verontrustend actueel.


Zie ook: http://www.youtube.com/wa...pubQ8Ryxc&mode=related&search=

Schrijver: Harry van Dooren, 12 januari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 6 stemmen 471Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)