Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Online DNA test

Hè, hè. Eindelijk is het zover. Niet criminelen kunnen ook een DNA test ondergaan. Het kost wel 600 euro, maar dan heb je ook wat. Dan weet je waar de zwakke en sterke punten van je gezondheid liggen. Dan weet je welke enge ziektes en zwakke organen een lang werken van je sterke organen gaan dwarsbomen.

Waar beginnen al die hypochonders toch aan? Ja, ze gaan de kas spekken van de oprichter van dat vreemd genaamde bedrijf, 23andMe. Dat 23 suggereert een oplopende reeks DNA-klanten die eindigt bij Me. Met een hoofdletter. Me, de oprichter. Bij hem eindigt ook de geldstroom. Bill Gates moet met zijn 56 miljard dollars gaan vrezen voor zijn status als rijkste man ter wereld. Want het wordt booming business, dat DNA onderzoek uit de VS.

En wij zitten hier dan straks met de gebakken peren en de rotte vruchten. Ik denk hierbij aan alle mensen die dankzij de DNA test gaan weten dat ze waarschijnlijk nog maar vijf jaar hebben te leven. Ze zullen massaal ontslag nemen om te gaan consumeren. Onze economie gaat dan het kind van de DNA-rekening worden. Want al die consumenten moeten bediend worden door een handjevol volkomen gezonde Nederlanders. Het gevolg zal zijn dat deze gezonde mensen nog eerder ziek zijn dan de DNA-ers. Psychosomatisch ziek. Het aantal burnouts zal de pan uit rijzen. En zo gaat dat rijke westen dankzij de DNA-test te gronde.

Ik vraag me echt af waarom mensen willen weten wat hen allemaal zou kunnen mankeren. Wat heb je aan zo’n scala van mogelijke doodsoorzaken? Er is tenslotte maar één ding waaraan je dood kunt gaan. En het is beter om dat niet te weten, want anders heb je geen leven.

Stel dat u vandaag door een of ander onderzoek te weten zou komen, dat u over 855 dagen ten gevolge van kanker zou overlijden, dan is het vrijwel zeker dat die 855 dagen niet bepaald de prettigste van uw leven zullen zijn.
U gaat om te beginnen naar de huisarts om hem het trieste feit mee te delen. Die man stuurt u natuurlijk onverrichterzake naar huis met de mededeling: “Er is niks aan de hand meneer. Maakt u zich maar geen zorgen.” Maar gelukkig weet u beter. Vervolgens heeft u een dagtaak aan het betasten van uw lichaam om al die komende bultjes op te sporen.

En dan komt na 842 dagen eindelijk dat ultieme moment. U wordt ziek. Een behoorlijke verhoging (37,6!) kondigt het begin van het einde aan. Het komt natuurlijk niet echt als een verrassing. U hebt tenslotte nog maar 13 dagen te leven. Nu is de tijd om middels een laatste consult een terminale revanche te behalen op die huisarts. Maar wat zegt die kwakzalver?

“Neemt u vanavond maar een citroenkwast en een aspirientje, want u heeft een behoorlijke verkoudheid.”

Ja, als het tegenzit, dan zit het ook echt helemaal tegen. Op zo’n manier kun je als mens niet eens meer gezond genieten van je laatste dagen op aarde.

Schrijver: Happyturf, 27 januari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 342Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
jordy mulders
Datum:
29 januari 2008
Email:
afrikaansviooltjeshotmail.com
ik ben het er helemaal mee eens. Niet jij zelf maar ook anderen kun je ermee informeren wat betreft erfelijke zaken. Het is vrij egoistisch. De economie zal hier naar mijn opinie enorm onder gaan lijden. Helaas zien de mensen ven deze organisatie waarschijnlijk enkel dollartekens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)