Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Opruimen in je slaap

Waarom we precies slapen, daar zijn de geleerden het nog steeds niet over eens. Als we niet slapen gaan we dood, dat is wel duidelijk, maar waarom dat is, dat weten we niet.

Blijkbaar zijn wetenschappers het er nu wel over eens dat we tijdens onze slaap de belevenissen van de dag ervoor nog eens herhalen in onze hersenen. Maar wat er dan precies gebeurt weten ze dan ook weer niet.

Nu lees ik in de krant (NRC 22 januari 2008) dat slapen er toe dient om je hersenen op te ruimen. Intuïtief lijkt dat ook wel te kloppen. Iedereen kent wel het gevoel dat je hoofd vol zit na een drukke dag. Je kunt dan geen nieuwe informatie meer opnemen. Als je dan gaat slapen, dan kan er weer iets bij. Overigens kan dat ook als je even iets ontspannends gaat doen, is mijn ervaring, maar dat hebben ze niet onderzocht. En het zou best kunnen dat slapen veel meer ruimte oplevert.

Lekker idee, dat je in je slaap kunt opruimen. Je kon al slapend leren en nu kun je ook slapend opruimen. Jammer dat het alleen voor je hersens geldt en niet voor je huis.

Maar het kan natuurlijk wel helpen om het allemaal weer wat helderder te krijgen. Even rust nemen is vaak goed, om daarna weer met volle kracht aan het werk te gaan. Om te zien wat er weg kan en wat niet, misschien wel. En veel mensen slapen te weinig. Dan wordt het niet makkelijker om de energie op te brengen om te gaan opruimen. Meer slaap! Dat is nog eens een goed voornemen.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 31 januari 2008


Geplaatst in de categorie: biologie

2.4 met 8 stemmen 1.204Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)