Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waarheen, waarvoor?

Vaak merk ik dat mensen het doel uit het oog verliezen bij organiseren. Ze gaan opruimen en organiseren zien als iets wat op zichzelf staat, als een doel op zich. En dan wordt het natuurlijk niet leuker. De kans dat je gemotiveerd blijft is klein.

Maar organiseren doe je om een reden. Een hele directe reden is dat je je prettig wilt voelen in je huis. Daar gaat het tenslotte allemaal om.

De vraag die je jezelf moet stellen is dus: wat heb ik er voor nodig om me prettig te voelen? Is dat een schone keuken, is dat een smetteloze tafel? Of gaat het er vooral om dat het gezellig is? In dat laatste geval is opgeruimd genoeg waarschijnlijk ook wel goed. En dan liggen er wel wat kranten, misschien. Wie weet zou je best wat vaker kunnen stofzuigen. Maar noodzakelijk is het niet. Want ook zonder dat is het prettig toeven, voel je je thuis in je huis.

Waar die grens precies ligt, dat is voor iedereen anders. De één ergert zich kapot als er een stapel ligt, de ander heeft een hogere drempel en wordt pas zenuwachtig als de stapel dreigt om te vallen. Het gaat er om om jouw drempel te bepalen en daarnaar te leven. En niet de drempel van de buitenwereld of de ideeën die je vroeger hebt meegekregen.

De drempel wordt ook bepaald door praktische zaken: hoeveel tijd heb je tot je beschikking? Ik kan wel zeggen dat mijn drempel een stuk lager lag toen ik nog geen eigen bedrijf had. Simpelweg omdat ik toen meer tijd had voor het huishouden en er dus ook meer energie in kon steken. Nu gaat die energie in mijn bedrijf zitten. En is het huishouden iets wat ik er bij doe of wat mijn vriend doet. En soms blijft er ook wel eens iets liggen. Misschien klinkt dat gek voor een organizer, maar voor mij is dat juist waar het om gaat: hoe je je erbij voelt. En niet of het smetteloos is.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 14 februari 2008


Geplaatst in de categorie: welzijn

1.6 met 7 stemmen 440Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)