Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hokjesgeest

In mijn werk als organizer kom ik veel mensen tegen die ordenen moeilijk vinden. Maar toch is het iets wat wij mensen van nature doen. We willen nou eenmaal graag een beetje overzicht.

Een mooi voorbeeld las ik in De Dag van maandag 18 februari. Tom ter Bogt is bijzonder hoogleraar popmuziek. En hij heeft onderzocht wat het verband is tussen muzieksmaak en persoonlijkheid. Mensen die van mainstream muziek houden (top 40, Nederlandse pop) zijn extravert, sportief, maar ook een beetje behoudend. Hou je van jazz of klassieke muziek dan sta je open voor nieuwe ervaringen, ben je introvert, maar ook emotioneel instabiel.

Mijn doelgroep houdt van rockmuziek: die mensen zijn slordig. Helaas zijn ze ook niet zo aardig. Het klinkt idioot, maar blijkbaar is eenzelfde verband al eerder gevonden door Amerikaanse onderzoekers. Let op, het gaat om een verband, er is geen sprake van oorzaak en gevolg, althans daar spreken de wetenschappers niet over.

Een stukje verderop in dezelfde krant staat dat Nederland vier soorten eters kent: de betrokken eters, de gemakzuchtige eters , de behoudende eters en de avontuurlijke eters. Dat heeft de universiteit van Wageningen bedacht. De overheid zou verschillende campagnes moeten voeren voor elke groep om zoveel mogelijk mensen gezond te laten eten. Hoe groot elke groep is, vermeldt het artikel niet.

Twee mooie voorbeelden van ordening, behoorlijk creatieve ordening ook nog. Waaruit maar weer eens blijkt dat wij overal ordening aan kunnen en willen brengen, zelfs als die niet zo erg voor de hand ligt.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 21 februari 2008


Geplaatst in de categorie: muziek

1.8 met 8 stemmen 381Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)