Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kosova

Ruim 40 jaar geleden maakte ik in Friesland de opkomst mee van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Deze partij kwam op voor de Friese taal, cultuur en sporten. In 1966 won de FNP, die sterk nationalistisch is ingesteld, haar eerste zetels in de Provinciale Staten en de gemeenteraden van Friesland. Hoewel de FNP niet voor volledige zelfstandigheid van Friesland is, ziet men de Friezen als een apart volk. De partij wil meer autonomie voor Friesland; gebruik, bescherming en erkenning van de Friese taal en eigen gezag over de gasreserves in de Friese bodem.

Ik heb nooit veel opgehad met dat nationalisme, ik wist inmiddels welke ellende het nationaalsocialisme ons in de 2e Wereldoorlog had gebracht. Eigen taal prima, eigen cultuur ook goed, maar eigen volk eerst, nou nee! Ik waan mijzelf een wereldburger, hoewel ik moet bekennen dat het ‘Frysk bloed tsjoch op!’ mij toch gemakkelijker uit de mond komt, dan het Wilhelmus. Gelukkig is er dan altijd mijn Kroatische vriend Antonio, die mij op onnavolgbare wijze wijst op de gevaren van het nationalisme.

Waar de FNP én verstandige Friezen nooit naar hebben gestreefd, een eigen zelfstandige staat, is Kosova wel gelukt, hoewel het de vraag is of de rest van de wereld daar blij mee moet zijn. De Kosovaren hebben dat in elk geval als een groot feest gevierd. Dus heb ik de afgelopen dagen een berichtje gestuurd aan verschillende lieve vrienden: “Van harte gefeliciteerd met de onafhankelijkheid van jullie land Kosova”. Even voor de niet-ingewijden, wij hanteren hier in Nederland de naam Kosovo, Kosovaren zélf spreken consequent van Kosova, zoals Friezen het nooit over Friesland hebben, maar over Fryslân. Want je noemt je eigen land in je eigen taal!

Intussen heeft de Europese Unie een vet probleem, Spanje wil bijvoorbeeld Kosova niet erkennen, want straks willen die Basken ook een eigen staat, terwijl onze eigen etnische Limburger Maxime Verhagen eerst de zaak nog eens wil bestuderen, bang dat Fryslân ook naar onafhankelijkheid zal streven én zelf de bodemschatten uit de Waddenzee wil exploiteren?

Zo’n vaart zal het niet lopen, want wij hadden hier gelukkig geen gewetenloze Milosevic, die ons provoceerde en vernederde, zoals hij dat deed met de Kosovaren, waarbij hij huis en haard tot de grond toe af liet branden. Waar steden en dorpen werden vernietigd en mensen hun toekomst letterlijk en figuurlijk in rook zagen opgaan.

Daarom wens ik Arif, Mithat, Margarita, Bardhita en al die andere Kosovaren veel geluk met hun eigen onafhankelijke land Kosova!

Schrijver: Watze Elgersma, 22 februari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 12 stemmen 638Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
22 februari 2008
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Bijna 180 jaar geleden voerde Nederland een orlog tegen België, dat zich afscheidde. Dat zijn we inmiddels bijna vergeten.
De Serviërs herdenken jaarlijks de Slag op het Merelveld, die plaats vond in de 13e eeuw.
Hebben die lui een goed geheugen of een slecht geweten?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)