Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Goede Vrijdag

Pasen valt vroeg dit jaar, ja, ik zing even mee in het koor van al die anderen, die ook niet bang zijn om er eens een cliché tegenaan te gooien. Want wat hebben we dat de laatste dagen niet vaak gehoord. Ja, Pasen valt vroeg dit jaar, met regen, sneeuw, hagel, nachtvorst en andere narigheid, het komt zelden voor. Troost u, de volgende keer dat Pasen weer op 23 maart valt is in 2028, dus pas over twintig jaar. Over drie jaar – in 2011 – valt Pasen op 24 april en dat is laat, maar wel met meer kans hogere temperaturen, veel zon en dito toeristen.

Maar aan Pasen gaat iets vooraf, namelijk Goede Vrijdag en die valt dit jaar op 21 maart. Deze dag gaat over lijden en sterven - van Jezus, lang geleden - maar ook van zovele anderen in onze tijd. Goede Vrijdag is daarom, met name voor Christenen, een dag van rouw en medeleven met al die mensen die lijden. Daarom putten niet alleen gelovigen uit deze dag een 'ongelooflijke' hoeveelheid troost en bemoediging, maar willen ze dat ook doorgeven aan anderen die lijden aan én in deze tijd.

Deze 21ste maart is echter ook op een andere manier een bijzondere dag, namelijk de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Even het geheugen opfrissen: deze dag is ingesteld door de V.N. naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waarbij de politie het vuur opende op demonstranten tegen de apartheid. Sindsdien worden op tal van plaatsen en op diverse manieren manifestaties gehouden tegen racisme en discriminatie.

En nu, in 2008, valt het samen op 21 maart: Goede Vrijdag en Antiracismedag, de dag die gaat over lijden en sterven, over rouw en medeleven, maar ook over troost en bemoediging. Een enkeling gaat vandaag naar een kerk en loopt daar langs de kruiswegstaties, anderen gaan naar een symposium over racisme en discriminatie. En intussen streven we allemaal naar een betere wereld, voor onszelf, voor onze kinderen, nou ja, voor iedereen, toch?

Zo, dat was de preek en nu de werkelijkheid: De kerken stromen allang niet meer vol en ook bij de symposia over racisme en discriminatie zullen de bezoekers niet met de benen buiten hangen. Want we willen wel een betere wereld, maar die zullen we het komende weekeinde vooral proberen te vinden op de meubelboulevards, in de tuincentra en bij Ikea. Zo creëren wij het liefst onze eigen werkelijkheid, onze eigen betere (?) wereld.

Ik wens u, hoe dan ook, vrolijk Pasen!

Schrijver: Watze Elgersma, 21 maart 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 10 stemmen 5.526Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
De Columnist
Datum:
23 maart 2008
Email:
hebro5hetnet.nl
Kijk onze Waatze weer eens feilloos de kern van de zaak raken. Wat zijn wij toch verre van onze opvoeding geraakt. Hulde aan Waatze "De Fries" in de Betuwe.
Naam:
geert kruideren
Datum:
22 maart 2008
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Wederopstandig op maandag, Frank?
Een dag te laat!
Naam:
Frank
Datum:
21 maart 2008
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Deze column sluit naadloos aan op mijn eigen column, van aanstaande maandag.

Ik kan het dan ook niet anders dan volmondig met je eens zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)