Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mistral

Als je in Zuid-Frankrijk zit, zoals ik de vorige week, dan heb je in principe weinig last van oceaandepressies, de grote boosdoener - volgens Piet Paulusma en zijn kornuiten – voor de weersomstandigheden in onze lage landen. Nee, de wind in het dal van de Rhône waait uit een geheel andere hoek.

Daar hebben ze vaak last van de mistral, een koude wind uit het noorden. De naam mistral zou bedacht zijn door de Romeinen, die er zoveel ontzag voor hadden dat ze hem ‘magistralis’ noemden. In het Rhône-dal is de mistral een begrip, want wind uit het noorden betekent doorgaans een strak blauwe hemel en dus weinig kans op regen. Nu waait de mistral ook heel vaak niet en ook dan kan de lucht wolkenloos zijn, geen wonder dat veel mensen juist deze omgeving uitkiezen om te genieten van een leven als god in Frankrijk.

Dat doe ik dus ook van tijd tot tijd, tussendoor moet ik nog een paar dagen per week mijn collega’s helpen hun brieven zo te schrijven, dat de brave burger het ook nog begrijpt. Of proberen om de kloof tussen bestuur en diezelfde burger wat kleiner te maken, hoewel ik nog steeds niet weet of die burger daar echt op zit te wachten. Meestal wil hij of zij gewoon netjes worden geholpen en een beetje vlot antwoord op een vraag.

Dat wilde ik ook toen ik voor mijn klus in Zuid-Frankrijk een bezoek bracht aan een typisch Franse bouwmarkt, Brico-Dépôt. Ze maken daar onderscheid tussen bouwmateriaal voor binnen én voor buiten. Voor het buitengebeuren moet je naar een kantoortje, waar alle planken, tegels, cement, etc. in het klein staat geëtaleerd. Je zegt wat je wilt hebben en je betaalt vooraf, met het bonnetje en een code kun je de slagboom naar het terrein openen.

Daar zoek je je te pletter naar je spullen – het gaat daar echt met de franse slag - laadt het in en rijdt vervolgens naar de slagboom bij de uitgang. Daar staat een beveiligingsman klaar om alles te controleren, om daarna de slagboom te openen. Een vrij omslachtige methode, die in ieder geval veel mensen aan het werk houdt. Vooral als blijkt dat sommige spullen niet op voorraad zijn, het ingewikkelde spel met retourbonnen bespaar ik u.

Waar ik bij een Nederlandse bouwmarkt meestal wel binnen een uur uit en thuis ben, kost een paar zakken cement en wat tegels bij Brico-Dépôt al gauw een hele ochtend. Hoe dan ook, mede dankzij een stel geweldige broers en zwager staat mijn stek in Zuid-Frankrijk er prachtig bij. Met de rug naar het noorden en dus goed afgeschermd voor de mistral!

Schrijver: Watze Elgersma, 18 april 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 6 stemmen 536Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Hannie Elgersma
Datum:
21 april 2008
Met zo'n optrekje wil je wel als allochtoon door het leven gaan of niet dan?
Ziet er erg mooi uit!
Naam:
Watze Elgersma
Datum:
18 april 2008
Email:
w.elgersmahetnet.nl
Mais non, Gerard! Dat ligt een paar kilometer verderop in Marsanne, waar kerk, klooster en kapel van Notre Dame de Fresneau zich bevinden. Daar is ook een source miraculeuse, met eeuwig stromend water, druk bezocht en afgetapt door autochtoon en allochtoon (zoals ik dus). Ja, in Frankrijk ben ik een allochtoon en dat bevalt prima! Als je in de buurt bent, kom eens langs.
Naam:
geert kruideren
Datum:
18 april 2008
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Is dit het gebedshuis van God in Frankrijk?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)