Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verslaafd

Een tijdje geleden las ik in NRC Handelsblad dat je verslaafd kunt raken aan verdriet. De meeste mensen wennen uiteindelijk aan het verlies van een dierbare. Sommige mensen houden vast aan een verlangen naar de dierbare en blijven dagdromen over de tijd dat die persoon er nog was.

Het blijkt dat daarbij delen van de hersenen worden geactiveerd die met pijnverwerking te maken hebben, maar ook het beloningscentrum. Zoals Dr. Phil altijd zegt: alles wat je doet heeft ergens een voordeel, anders zou je het niet doen.

Als dat zo werkt bij iets extreems als rouw, dan werkt het zeker bij iets alledaags als opruimen en organiseren. Er zijn altijd kosten en baten. Dus kost het tijd om spullen te zoeken en soms kost het geld omdat je een rekening niet op tijd betaald.

Maar het levert ook iets op. Dat zal voor iedereen weer anders zijn. Als je iets niet kunt vinden, dan hoef je er bijvoorbeeld niet aan te beginnen. Administratie is vervelend, dus is het handig als je de rekeningen niet ziet of toch niet kunt vinden, dan hoef je het ook niet te gaan doen.

Als je nooit goed opruimt, dan kun je er makkelijk altijd mee bezig zijn. Dat betekent dat je iets anders niet hoeft te doen. Bijvoorbeeld bedenken wat je echte doel is in het leven. Als je georganiseerd bent, dan heb je geen smoes meer om niet naar die droombaan te zoeken of om dat boek niet te schrijven.

Als je weet hoe dit mechanisme werkt en het bij jezelf kunt herkennen, dan kun je het misschien ook doorbreken. Misschien wordt dan duidelijk dat de beloning van wel organiseren op de langere termijn groter is dan niet organiseren. Een mooie gedachte voor tijdens de vakantie.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 17 juli 2008


Geplaatst in de categorie: emoties

1.6 met 9 stemmen 517Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)