Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Knippen en scheren

Had u er ook zoveel moeite mee om in die overjarige hippie, die ze afgelopen maandag in Belgrado hebben gearresteerd, de voormalige leider van de Servische Republiek én oorlogsmisdadiger, Radovan Karadžic, te herkennen? Ik bedoel, zet er een mijter op, hang er een tabberd omheen en Bram van der Vlugt kan om ander werk gaan zoeken, Sinterklaas woonde de afgelopen jaren niet in Spanje, maar in Servië. Nou ja, behalve die foute, veel te grote bril, die had hem natuurlijk al veel eerder moeten verraden.

De vermomming van Karadžic doet uiteraard de vraag oproepen hoe die andere oorlogsmisdadiger, Ratko Mladic er vandaag de dag uit zou kunnen zien. Mensen blijven ook in vermomming dicht bij hun eigen identiteit, dus Karadžic was heel authentiek als alternatief genezer. Ik stel mij Mladic daarom voor als een zwaar getatoeëerde skinhead op leeftijd, maar dan zonder dat rare militaire petje dat hij altijd droeg en waar die Karremans nog regelmatig saluerend én zwetend van wakker wordt – hoop ik.

Maar ik geef toe, het was al met al toch minder een desillusie dan destijds, toen ze Saddam Hoessein uit zijn hol onder de grond haalden. Dat leek meer een zwaar verslaafde zwerver, die net op tijd van het delirium was gered, zo verdwaasd keek hij in de camera. Ook de PKK-leider Abdullah Öcalan was destijds niet meer helemaal okselfris, toen de Turken hem per helikopter naar zijn laatste oordeel brachten. De jongens en meisjes van de metamorfoseprogramma’s zouden daar nog handen vol werk aan hebben gehad.

Nu slaat mijn fantasie helemaal op hol, bijvoorbeeld Mugabe die uiteindelijk toch Zimbabwe moet ontvluchten en op zoek naar een nieuwe identiteit terecht komt bij Michael Jackson, die hem voorziet van een gebleekte huid en een nieuwe neus. Of neem nu Osama bin Laden, die geknipt en geschoren, in driedelig streepjespak, na deze metamorfose plotseling het nieuwe IOC-lid van Pakistan blijkt te zijn, zou zo maar kunnen!

Want in deze wereld van leugen en bedrog is blijkbaar alles mogelijk, daarom hier mijn gratis advies aan JP: stuur Geert en Rita – en vele anderen - naar zo’n opkalefaterprogramma en je kunt meteen tonnen aan gemeenschapsgeld besparen. Zodra dit soort misdadigers niet meteen wordt herkend, kunnen ze het blijkbaar meer dan tien jaar volhouden, met Gekke Geert en IJzeren Rita als beste voorbeelden.

Maar waar ik nu echt benieuwd naar ben, dat is of ze die kapper van Karadžic ook hebben gearresteerd. Want in zijn salon zou ik me nooit laten ‘knippen en scheren’.

Schrijver: Watze Elgersma, 25 juli 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.1 met 32 stemmen 4.327Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
6 augustus 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Meneer Kruideren, ik kan mij vinden in uw defintie van een column. Maar als u het botweg betitelen van parlementariërs als ‘misdadigers’ enkel omdat je het niet met ze eens bent, een badinerende tekst vindt, waarin wordt kwinkgeslagen en geknipoogd, dan, zo meen ik, heb ik er toch meer van begrepen dan u.
Naam:
geert kruideren
Datum:
3 augustus 2008
Geachte heer van der Weij (ik waag me in uw geval niet aan tutoyisme), een column is geen artikel, geen commentaar, maar een badinerende tekst die schuin tegen het nieuws aankijkt. Juist fenomenen als Wilders en Verdonk zijn niet te becommentariëren met rationele middelen.
Met een kwinkslaande knipoog sla je dat soort 'politici' de wapens uit handen die ze hebben aangeschaft op de vrije markt van de demagogie.
Als u die mensen serieus neemt hebt u er niets van begrepen.
Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
26 juli 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Er bestaat geen enkele houtsnijdende rechtvaardiging, ook voor u, noch uit literair noch uit columnistisch standpunt, voor het betitelen van de politici Wilders en Verdonk als ‘misdadigers’. Ongetwijfeld zullen de door deze politici voorgestelde maatregelen vervelende consequenties kunnen hebben voor bepaalde bevolkingsgroepen, maar er is niets dat erop duidt dat zij die mensen lichamelijk letsel willen aandoen. De vergelijking van deze twee parlementariers met regeringsleiders, die moedwillig hele bevolkingsgroepen over de kling hebben gejaagd, vind ik dan ook buitengewoon onterecht. Niet dat ik in de ideeen van de PVV en TON nou zoveel moois ontwaar, integendeel, maar hier is de ‘columnist’ te ver gegaan. Dit geschrift valt niet onder de vrijheid van meningsuiting, maar gewoon onder de noemer smaad. Inderdaad: Uw fantasie is werkelijk op holgeslagen en waarschijnlijk net als uw beoordelingsvermogen buiten uw bereik geraakt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)