Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederlandse tourwinnaar

Commentaar geven bij een Tourreportage kan soms kinderlijk eenvoudig zijn. Tenminste in Nederland, want daar hebben ze de instructie gekregen om vooral de Nederlanders op te zoeken. Vóór, tijdens en na de wedstrijd. Makkelijk zat. Komt er een met een oranje shirt aanrijden, geheid dat-ie in de remmen moet om weer iets te melden over de afgelopen nacht, de wedstrijd of de komende nacht. Niet dat ze veel te vertellen hebben, die oranje mannen, maar daar gaat het niet om. Het zijn onze jongens, soit.

Tijdens de wedstrijd is het helemaal makkelijk voor de commentatoren. Vooral in de bergetappes is er maar één man die meetelt. Waar zit Menchov? Daar zit Menchov! Inderdaad, geen Jansen, Kloosterboer of Pannenkoek. Menchov dus. Die heeft hetzelfde oranje shirt aan, dus telt gewoon mee als Hollander. Menchov spreekt geen woord Nederlands, heeft misschien nooit boerenkool en erwtensoep gegeten en gaat geheid niet op zondagavond met z’n Chinese afhaalmaaltijd naar het voetballen zitten kijken. Maar voor de commentatoren telt dat oranje shirt voorin het peloton.

Ze moeten wel, want de andere oranjemannen zijn al lang buiten beeld. Als eerste over de meet komen is al jaren niet meer haalbaar. Zo krijgt elke versnelling van Menchov het karakter van een mogelijke Nederlandse etappezege. Maar Menchov maakt wel eens een foutje. O, o! Menchov wat doe je! Menchov schakelt verkeerd. Menchov let niet op. Menchov heeft z’n dag niet. Menchov heeft geen goeie benen. Menchov kan niet dalen. Menchov valt. Menchov verdwaalt. Menchov is de weg kwijt.

Pech voor de commentatoren, want nu gaat Nederland met Menchov niet de Tour winnen. Dat recht blijft voorbehouden aan Jan Jansen en Joop Zoetemelk, jawel dat zijn nog eens namen.

Schrijver: Rob Chevallier, 27 juli 2008


Geplaatst in de categorie: sport

2.6 met 5 stemmen 387Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
27 juli 2008
De verantwoordelijkheid voor Mentsjov, Freire, Rasmussen (vorig jaar) ligt bij sponsor Rabobank. Zíj bepalen de keuze voor de (buitenlandse)topmannen en de (Nederlandse ) knechten. Alleen druk op de sponsor (hypotheek, spaargeld) zal die keuze beïnvloeden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)