Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Letselschade

In het land van de onbegrensde mogelijkheden – de USA – schijnen ze op grote schaal voor te komen, letselschadeadvocaten, een ondersoort van de orde der parasieten. Deze parasitaire misdadigers lijken zich voornamelijk op te houden in wachtruimtes van afdelingen die tegenwoordig Spoedeisende Hulp heten – wat was er mis met de aloude afkorting EHBO? – om aan slachtoffers hun ‘diensten’ aan te bieden. Slachtoffers van lichamelijk letsel wel te verstaan.

Nu ben ik in mijn arbeidzame leven ook nogal eens andere slachtoffers tegengekomen, mensen die recht van lijf en leden zijn en die zo op het oog geen enkele schade hebben opgelopen. Zo herinner ik mij die Somalische luchtmachtofficier die aan de lopende band bij een conservenfabriek bij ons in de Betuwe alle bolstaande blikjes er uit moest halen. Fysiek zou hij zomaar weer met een MIG kunnen vliegen, psychisch was hij een wrak.

Of die alleraardigste Marokkaanse opa, die mij toevertrouwde dat hij het liefst ging wandelen als het donker was, dan hoefde hij geen confrontatie aan te gaan met buurtgenoten. Want die bleven maar doorzeuren over een ‘haatzaaiende imam’ in zijn moskee, waar ze iets over hadden gehoord. Dat zijn imam de meest vredelievende man ter wereld was, zouden ze vast niet geloven en hij was niet in staat om het in zijn beperkte beheersing van de Nederlandse taal uit te leggen.

Neem nu mijn vriend Arif, een kunstenaar uit Kosova, ooit professor in de kunsthistorie en nog steeds een begenadigd schilder. Hij speelt voetbal als een jonge god (bijna 60 jaar) bij een club bij ons in de Betuwe en schildert alsof zijn leven er van af hangt. Hij heeft geen lichamelijke schade opgelopen van zijn vlucht uit Kosova – ja, zijn prachtige huis is tot de grond toe afgebrand – maar sindsdien slaapt hij nauwelijks meer.

Deze mensen, en nog honderden – duizenden – anderen hebben letsel opgelopen, waar een Amerikaanse letselschadeadvocaat niets mee kan. Zij zijn het slachtoffer geworden van een mevrouw die uit blinde ambitie over de rug van mijn vrienden premier van Nederland wil worden. Tijdens haar ministerschap heeft zij ongelooflijk veel (letsel)schade aangericht. Ik kom haar slachtoffers dagelijks tegen! Ook die andere nationalistische opportunist – inderdaad Gekke Geert – vertoont hetzelfde gedrag en dan zou ik deze parlementariërs (?) volgens ene Ruurd van der Weij geen misdadigers mogen noemen?

Ik zie een eventuele aanklacht met vertrouwen tegemoet, ik heb alvast uit voorzorg zo´n bedenkelijke letselschadeadvocaat in de arm genomen.

Schrijver: Watze Elgersma, 1 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.1 met 37 stemmen 563Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
3 augustus 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Wat doen die zielepoten in dit stuk?
Hebben Verdonk en Wilders soms aandelen in Tielse Flipje en de Somalische piloot een spelletje Flightsimulator onthouden? Hebben beide politici schuld aan de beperkte beheersing van de Nederlandse taal van die Marokkaanse opa omdat ze niet persoonlijk bijles zijn gaan geven om zijn Nederlands bij te spijkeren? En, o ja, wat hebben ze in Kosovo uitgespookt? Hebben zij dat ‘prachtige huis’ persoonlijk in de fik gestoken?
Welke schade heeft Verdonk aangericht? Ik denk dat het overgrote deel van de mensen die hun heil in ons land zijn komen zoeken hun ‘letselschade’ al eerder in het land van herkomst hebben opgelopen dan door het regeringsbeleid. Zij waren al slachtoffer van een oorlog of een vastgelopen economie voordat zij hier kwamen.
Want de dame ‘met de blinde ambitie’ deed niets anders dan een door een wettige regering gedragen en door een meerderheid van het Parlement ondersteund beleid uit te voeren. Dat die dame kon en kan rekenen op steun van een niet te verwaarlozen deel van de Nederlandse bevolking, ook na haar ministerschap, mag blijken uit de opiniepeilingen. Allemaal misdadigers? Een parlementariër is gewoon een lid van het Parlement: dat zijn Wilders en Verdonk ook (het vraagteken slaat volstrekt nergens op). Ten overvloede, ene Ruurd van der Weij deelt de door Wilders en Verdonk uitgedragen visie zeker niet, maar beschouwt deze twee als politieke tegenstanders en vind het nog steeds buitengewoon onfatsoenlijk en grievend om ze via een kromme redenering ‘misdadigers’ te noemen.
Naam:
Frank van Keeren
Datum:
1 augustus 2008
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Lieve Watze

Ik ben het deels met je eens.

Maar het parlement bestaat uit 150 leden. Ijzeren Rita en Gekke Geert zijn slechts twee excessen.

Rita's beleid werd door een meerderheid in de kamer gedragen. Ik heb pas uit een zeer betrouwbare bron vernomen dat, toen CDA en VVD een akkoord sloten, ze het roerend eens waren op gebied van integratie en vreemdelingenbeleid. Maar beide wilden de post niet met een minister bezetten, omdat het een impopulaire was.

VVD heeft toen een minister voorgesteld die geschikt was, onder de absolute voorwaarde dat het CDA die minister nooit zou laten vallen.

Nu, daar heb je het. Het beleid lag er al voor dat de minister in beeld was. Gedragen door een meerderheid.

Rita en Geert zijn - helaas - slechts de vertegenwoordigers van wat te veel mensen in Nederland vinden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)