Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dromen van Marianne

Ik droomde van Marianne Thieme die in een te kort rokje als een echte Britney Spears uit haar Hummer stapte. De persfotografen richtten hun lenzen gretig op het met een snoezig pruikje schaamhaar bedekte partijjuweel. Over de stelling – beter een vegetariër in een Hummer dan een carnivoor op de fiets – had niemand het meer. Marianne was hot.

Maar buiten mijn klamme bed, beklijft alleen de vergelijking. Er is altijd wel iets te bewijzen met statistiek of met een Hummer. Met een licht ochtendhumeur schuif ik een kom biologische muesli met wat verse frambozen en Turkse yoghurt naar binnen. Kopje pittige espresso erbij. En een boosaardig onderzoek dringt zich op: hoeveel veren moet de aarde laten voor mijn op zich diervriendelijke ontbijtje?

Met hulp van collega H. diep ik wat verontrustende cijfers op. Als we kijken met wat voor middelen de ingrediënten van het ontbijt zijn geproduceerd, wat voor verpakking er is gebruikt en hoe ze zijn vervoerd, heb ik per ontbijt ongeveer een pijpje ruwe olie nodig.

Voor de kom muesli alleen al is ongeveer 120 gram van het zwarte goud nodig. De verse frambozen - ingevlogen uit Chili - voegen 30 gram toe. Maar echt schokkend is dat voor een pond koffie ongeveer anderhalve kilo steenkool wordt verbrand. Al met al wordt voor een weekje ontbijten in huize Van Dooren zo’n twee liter olie opgepompt.

De echte onthulling is dat voor elke calorie die ik binnenkrijg ongeveer zeven calorieën fossiele energie nodig zijn om het op mijn bord te krijgen. En dat is een conservatieve schatting. Er zijn wetenschappers die menen dat wij 1 op 10 lopen. Niet erg efficiënt!

En zo werd mijn dag verrijkt met al weer een nutteloos inzicht. Maar mocht ik Marianne een keer in het echt tegenkomen, heb ik in ieder geval stof voor een goed gesprek.

Schrijver: harry van dooren
Inzender: hvandooren@zonnet.nl, 2 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: dieren

2.8 met 10 stemmen 525Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
2 augustus 2008
Conclusie: consumenten zijn 'jaknikkers'
Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
2 augustus 2008
Email:
frankfvankeerenhotmail.com
Nog een futiliteitje over onze dierenvriendin.

Marianne Thieme is één van de kleinste leden van de Tweede Kamer. Zo klein, dat als ze de kamer toespreekt, het verlagen van de microfoon niet voldoende is, en er een krukje aan te pas moet komen om haar over de tafel heen de zaal in te kunnen laten kijken.

Lijkt me erg ongemakkelijk spreken, zo.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)